Plannen voor Paul Delvauxmuseum op Kunstberg

© KMSKB
De Paul Delvaux Stichting wil tegen 2014 een nieuw Paul Delvauxmuseum openen aan de Kunstberg in Brussel. Het bestaande museum in Sint-Idesbald (Koksijde) is te klein geworden om de collectie van de Paul Delvaux Stichting tentoon te stellen. De directeur van de federale musea acht die timing weinig waarschijnlijk.

Het nieuwe museum zou drie keer zo groot zijn als dat aan de kust. Dat zegt de Paul Delvaux Stichting, melden diverse kranten. De stichting bezit 15 procent van de schilderijen en andere werken van Delvaux. De collectie is te groot voor het bestaande museum in Sint-Idesbald (Koksijde).

De Stichting heeft een welbepaald gebouw op de Kunstberg op het oog, maar wil daar nog niets over kwijt. Volgens De Standaard gaat het om een voormalige vestiging van de juridische uitgeverij Larcier in de Regentschapsstraat nabij het Justitiepaleis, dus niet aan de Kunstberg.

Philippe Mettens, directeur van het federaal wetenschapsbeleid en dus van de federale musea waaronder ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) en het Magritte Museum op de Kunstberg, acht het weinig waarschijnlijk dat er tegen 2014 al een Delvauxmuseum opengaat. "De federale musea zijn geïnteresseerd in het project. Er zijn diverse pistes voor het museum, maar de knoop is zeker nog niet doorgehakt", zegt hij aan brusselnieuws.be.

"Wij vinden het heel belangrijk dat het toekomstige museum een representatief beeld geeft van het oeuvre van Delvaux, en dat ook belangrijke werken in handen van andere privé-verzamelaars in het museum worden opgenomen. Daarover moet nog onderhandeld worden", aldus Mettens.

Metafysisch surrealisme
Delvaux is een van de belangrijkse namen in de Belgische schilderkunst in de 20ste eeuw. Zijn voornaamste werk wordt gerekend tot het zogenaamde metafysisch surrealisme, met als grote invloed de Italiaanse schilder Giorgio De Chirico.

Vrouwelijke naakten, treinen en stations - veelal geïnspireerd op dat van Bosvoorde - en gebouwen uit de klassieke oudheid keren vaak terug in zijn werk.

Delvaux was geboren in het Waalse Antheit, woonde een groot deel van zijn leven in Brussel, maar stierf in Veurne. De Stichting Paul Delvaux is wereldwijd actief. Momenteel loopt op zeven plaatsen in Japan een tentoonstelling met 160 werken van Paul Delvaux uit de collectie van de Stichting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • 30 jaar Boterhammen in het park met Jari Demeulemeester
  • Brusselaars werken langer: 'Ik hou het vol tot ik sterf'
  • Op de markt in Anderlecht: 'Soms geven we het gewoon cadeau'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Maurice Louca surrenders to the maqam
  • Antoine Pierre partage ses hotspots
  • Back to the roots met Gorges Ocloo
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement