250.000 euro extra subsidie voor CINEMATEK

© Cinematek
| Bioscoop CINEMATEK huist in de gebouwen van kunstencentrum Bozar.

Bioscoop en verzamelplaats voor cinematografisch erfgoed CINEMATEK kan vanaf volgend jaar rekenen op 250.000 euro extra subsidie. Dat heeft minister van Wetenschapsbeleid David Clarinval (MR) bekendgemaakt tijdens een bezoek aan de instelling. Met de bijkomende steun stijgt de financiering van CINEMATEK van 2,37 naar 2,62 miljoen euro. En dat is volgens Clarinval nodig om 'het hoofd te kunnen bieden aan de digitale uitdagingen van de toekomst'.

CINEMATEK is meer dan een bioscoop, want het staat ook in voor het verzamelen, beheren, conserveren en exploiteren van cinematografisch erfgoed. Zo beschikt het in zijn magazijnen (in Elsene en Namen) over maar liefst 150.000 negatieven en kopieën van 71.000 films. De collectie wordt elk jaar ook nog eens met 2000 exemplaren uitgebreid.

“Het documentatiecentrum bevat ook nog 55.000 boeken, 700.000 foto's en 3 miljoen persartikelen. Er zijn ook festivalcatalogi, posters, filmscenario's en nog veel meer. Dat maakt CINEMATEK tot een van de belangrijkste instellingen ter wereld voor de geschiedenis en het behoud van de film," lichtte minister van Wetenschapsbeleid David Clarinval (MR) het belang van de instelling toe bij BX1.

Clarinval bracht vrijdag een bezoek aan de cinemazaal en kondigde daarbij een verhoging van de overheidssubsidies met 250.000 euro voor de instelling aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?