Adrien Brody (Detachment): ‘Aanmoedigingen van iemand waar je naar opkijkt’

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
02/05/2012
'Detachment' is af en toe te nadrukkelijk, te gekunsteld of te bestudeerd om heel goed te zijn. Maar de bezielde vertolking van Adrien Brody maakt bijna alles goed. Hij zorgt er voor dat je meeleeft met de lucide leraar die niet opgeeft. De acteur uit 'King Kong' en 'The Darjeeling Limited' die een Oscar won voor zijn rol in 'The Pianist', legt uit wat hij in Detachment zag. “Tony Kaye, een fascinerend individu, wou met me samenwerken en dat treft want ik werk doodgraag met creatieve mensen. Het elegant, prachtig uitgewerkt scenario beroerde me. Meer is er niet nodig.”

De acteur uit King Kong en The Darjeeling Limited die een Oscar won voor zijn rol in The Pianist, legt uit wat hij in Detachment zag. "Tony Kaye, een fascinerend individu, wou met me samenwerken en dat treft want ik werk doodgraag met creatieve mensen. Het elegant, prachtig uitgewerkt scenario beroerde me. Meer is er niet nodig." Toch was er meer. "Mijn vader was leraar op een staatsschool (public school). Ik kom zelf uit een staatsschool en begrijp de moeilijkheden. En ik heb een zwak voor film en filmpersonages die op een of andere manier relevant zijn voor de hedendaagse maatschappij."

Is het dan een politieke film? "Het is vooral een relevante film. Ik ben niet de acteur die op het voorplan treedt en zijn politieke ideeën probeert ingang te doen vinden. Dat is niets voor mij. Maar een film als Detachment verdedig ik graag. Voor mij is het volgende een van de belangrijkste overwegingen: jongen mensen hebben niet alleen scholing nodig in de zin van leerstof of een fraai curriculum, ze hebben felle aanmoedigingen nodig van mensen waar ze naar kunnen opkijken.

Creatieve avonturen
Mensen die je laten ontdekken dat je als individu wat waard bent, dat je uniek bent. Mensen die je aansporen om aan creatieve avonturen te beginnen, om de wereld te verkennen en je minder alleen te voelen. Als ik dan toch een boodschap met je delen moet, laat het dan deze zijn."

Is het Amerikaans gemeenschapsonderwijs er werkelijk zo verschrikkelijk aan toe als Detachment demonstreert? "De situatie is niet goed. Sommige scholen kampen met serieus geweld, shootings en zo, drugshandel, bendevorming. Dat hoort ongelukkig genoeg bij de grootsteden en scholen slagen er niet in om dat buiten de muren te houden. Die problemen hangen als een donkerzwarte wolken boven het onderwijs. Besparingen duwen de scholen nog verder de dieperik in. Maar daar wil ik niet dieper op ingaan. Detachment is geen film over de problemen van het schoolsysteem. Opvoeding mag je niet alleen aan scholen overlaten. Ouders, familie, de samenleving hebben ook een rol op te nemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni