Anima-filmfestival sluit af met 20.000 bezoekers

1788 ANIMA FLEE still 9 Amin and director 1788 ANIMA FLEE still 9 Amin and director
© FinalCutforReal
| De animatiefilm Flee won de jury- en publieksprijs voor beste langspeelfilm.
© FinalCutforReal
| De animatiefilm Flee won de jury- en publieksprijs voor beste langspeelfilm.

De 41ste editie van animatiefilmfestival Anima wist dit jaar 20.000 bezoekers naar Flagey te lokken. Nog altijd minder dan voor de coronacrisis, maar de organisatie spreekt van een succes. In de internationale competitie wint Flee de prijs voor beste langspeelfilm.

Anima sluit zondagavond af met ongeveer 20.000 festivalgangers in de zalen van Flagey. Dat is ongeveer 65 procent van de opkomst in 2020, voor de coronacrisis, maar de organisatoren zijn tevreden. “Het was nog altijd een uitzonderlijk jaar,” zeggen ze.

Dit jaar zorgde het animatiefilmfestival voor een hybride editie op verschillende locaties en online. Als de opkomst in cinema Palace, Cinematek en enkele vertoningen in Vlaanderen en Wallonië wordt bijeengeteld ligt het totale bezoekersaantal wel rond de 30.000. Nog eens 25.000 mensen hebben de films gestreamd via Anima Online.

“Met andere woorden: al waren de zon en de sanitaire omstandigheden niet echt bevorderlijk, toch mag Anima 2022 een succes genoemd worden,” vindt de organisatie. “Iedereen genoot ervan om opnieuw ‘in the flesh’ over animatiefilm te kunnen praten.”

Competitie

De jury verkoos Flee van Jonas Poher Rasmussen tot beste langspeelfilm op het festival. De film gaat over een Afghaanse vluchteling die zichzelf een valse identiteit moest aanmeten en won in dezelfde categorie ook de publieksprijs. Flee is drie keer genomineerd voor de Oscars.

Bij de kinderfilms was Princesse Dragon van Anthony Roux en Jean-Jacques Denis de beste langspeelfilm volgens de jury. Het publiek koos voor de kinderfilm Pil van Julien Fournet.

Steakhouse van Špela Čadež won de grand prix voor beste kortfilm, goed voor 2.500 euro van het Brussels gewest. Bij de kortfilms voor kinderen won Un Caillou dans la chaussure van Eric Montchaud de juryprijs. De regisseurs Britt Raes en Margot Reumont wonnen de prijs voor beste Belgische kortfilm met hun films Luce and the Rock (Raes) en Câline (Reumont). Zij krijgen elk 2.500 euro. KASK-studente Anne Verbeure won met haar kortfilm Rode Reus de prijs voor beste Belgische studentenfilm.

Alle laureaten zijn vermeld op de website van Anima.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?