Mars Express, openingsfilm van het Anima animatiefilmfestival, brengt je in een flits naar de 23ste eeuw.

| Cyperpunk animatiefilm Mars Express brengt je in een flits naar de 23ste eeuw.

Review
Score: 4 op 5

Mars Express: cyperpunk animatie om van te snoepen

Niels Ruëll
20/03/2024

Start je mars op Mars Express als je van gestileerde animatie, cyberpunk of meeslepende verhalen houdt over een toekomst die nog troostelozer en eenzamer is dan ons heden.

Eindelijk landt de futuristisch openingsfilm van het Brussels animatiefestival Anima in de zalen. Mars Express is eten en drinken voor wie spannende, donkere animatiefilms voor volwassen houdt in het verlengde van cyberpunk-klassiekers als Ghost in the shell en Blade Runner. Verrassend genoeg komt Mars Express uit Frankrijk aangereden.

Het (te?) ingewikkeld verhaal draait rond een blondharige heldin met een alcoholverslaving. Aline Ruby mag in de vroege 23ste eeuw leven en de hoogtechnologische hoofdstad van gekoloniseerd Mars delen met robots van uiteenlopende pluimage en tuk zijn op Carlos, een androïde kopie van haar overleden partner. In de prachtige traditie van de koppige film noir-detective bijt ze zich vast in een duistere zaak, de verdwijning van een studente cybernetica, en geeft niet af wanneer die grote gevolgen dreigt te hebben voor de hele samenleving.

De gestileerde hybride van 2D-animatie en computeranimatie vergt nog een beetje perfectionering. De menselijke personage komen nog wat kil en leeg over. Maar de dystopische SF-wereld is met veel verbeelding en oog voor detail uitgewerkt en het gaat goed vooruit. De queeste wordt niet alleen erg spannend, je leeft ook emotioneel mee. En wanneer de rook om je hoofd is verdwenen sta je waarschijnlijk langer dan twee tellen stil bij een AI-toekomst die nog triester, rotter en eenzamer is dan ons heden en bij de klassieke existentiële vragen die mensrobotten oproepen. Om van te snoepen.

In de zalen vanaf 20 maart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni