Menu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni
BRZ 20251105 1955 EAT AND DRINK Gueleton

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 3 op 5

Gueuleton strijkt neer in Brussel: nostalgische herbergsfeer en royale keuken

Michel Verlinden
© BRUZZ
07/11/2025

Gueuleton is neergestreken in Brussel met een concept uit Frankrijk: een herbergdecor, een royale keuken en een sfeer die volop inzet op aloude gezelligheid.

De Franse vleeskeukenketen Gueuleton opent het ene restaurant na het andere – al meer dan twintig in totaal. Het idee is simpel: samen genieten rond een overvloedige tafel in een decor dat doet denken aan de herbergen van weleer.

De eerste Brusselse vestiging volgt die codes nauwgezet. Zichtbare balken en meubels van hout en doorleefd leder scheppen een rustieke sfeer die een verdwenen wereld oproept. De keuze voor opvallende elementen – een volledig brood dat midden op tafel wordt neergezet, een leisteen waarop de côte à l'os prijkt, een zeer uitgebreide wijnkaart – onderstreept de wens om een ervaring aan te reiken die inzet op nostalgische overvloed. Die indruk wordt nog versterkt door de grote flessen en koperen pannen die aan de muren hangen.

Het geheel wil warm en meeslepend zijn, met het risico het theatrale te benadrukken. Sommigen zullen deze uitgesproken folklore waarderen, anderen vinden ze misschien even pathetisch als anachronistisch. Maar toegegeven: de sfeer doet wat ze moet doen en brengt de gasten in feeststemming.

Sommigen zullen deze uitgesproken folklore waarderen, anderen vinden ze misschien even pathetisch als anachronistisch. Maar toegegeven: de sfeer doet wat ze moet doen en brengt de gasten in feeststemming.

In de keuken wordt die belofte van gulheid ook naar het bord vertaald. Als voorgerecht combineert de gravlax van forel (17 euro) – van uitstekende herkomst uit Ondenval – de frisheid van dille, foreleitjes en daikonreepjes. Een eenvoudig maar goed uitgevoerd gerecht, dat de aandacht voor de producten accentueert. Het hoofdgerecht – kippenoesters (17 euro), gekozen uit de voorgerechten – wordt rechtstreeks in een grote pan op tafel gezet. Een dertigtal malse en sappige stukjes is overgoten met een 'Sambre et Meuse'-saus met een uitgesproken dragonsmaak. Lekker, en de homogene textuur van het gevogelte en de royale saus maken van dit gerecht een mooi voorbeeld van de huisfilosofie: overvloedig, eerlijk en zonder poespas. Een salade, rijkelijk afgewerkt met mayonaise, maakt het gerecht af en zorgt voor een – weliswaar bescheiden – fris contrast.

Toch verlaat je Gueuleton met de vraag of je er nog wel wilt terugkeren. Want is dit soort wegvluchten in een verdwenen wereld van overvloed niet net het grootste probleem van onze tijd?

Gueuleton
Sint-Pietersvoorplein 1, Sint-Pieters-Woluwe