| Bouli Lanners en Emilie Dequenne tijdens de uitreiking van de Magrittes in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Bouli Lanners en Lukas Dhont grote winnaars van Franstalige filmprijzen

© Belga
05/03/2023

Bouli Lanners en Lukas Dhont zijn de grote winnaars van de twaalfde editie van de Magritte du Cinéma, de Franstalige filmprijzen in België.

'Nobody has to know' van Lanners, een romantisch drama over een geheime liefde in Schotland, werd zaterdagavond in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles in Brussel uitgeroepen als beste film. De prent nam het in die categorie op tegen 'Animals' van Nabil Ben Yadir, 'La ruche' van Christophe Hermans, 'Rien à foutre' van Julie Lecoustre en Emmanuel Marre en 'Tori et Lokita' van de broers Dardenne.

Lanners mocht verder nog het podium op als beste regisseur voor 'Nobody has to know' én als beste acteur voor zijn rol in 'La nuit du 12' van Dominik Moll. Die film kreeg tevens de Magritte voor beste buitenlandse coproductie.

Zeven keer prijs voor 'Close' van Lukas Dhont

Ook Lukas Dhont, vooraf een van de favorieten, viel stevig in de prijzen. Zijn film 'Close', de Belgische inzending voor de Oscars, kon zeven van de tien nominaties verzilveren, namelijk in de categorieën beste Vlaamse film, beste origineel scenario of bewerking, beste actrice in een bijrol (voor Emilie Dequenne), beste acteur in een bijrol (voor Igor Van Dessel), beste mannelijke belofte (voor Eden Dambrine), beste cinematografie en beste production design.

De Gentse regisseur was zelf niet aanwezig op de uitreiking - hij is in het kader van de Oscars in Los Angeles - maar zijn ploeg was dat wel. Producer Michiel Dhont nam de prijs voor beste Vlaamse film in ontvangst en nam de gelegenheid te baat om zijn broer Lukas en de gehele ploeg te bedanken.

"Jullie zijn de reden dat wij hier staan vandaag. We zijn erg fier Belg te zijn en om Belgische film te maken en het is een grote eer om België te kunnen vertegenwoordigen tijdens de Oscaruitreiking volgende week", klonk het.

De Magritte voor beste actrice ging naar Virginie Efira voor haar vertolking in 'Revoir Paris' van Alice Winocour en als beste vrouwelijke belofte werd Sophie Breyer gelauwerd voor haar rol in 'La ruche' van Christophe Hermans. Beste debuut was 'Rien à foutre' van Julie Lecoustre en Emmanuel Marre.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni