Het filmfestival van Cannes overspoelt opnieuw de Franse badstad. De crème de la crème van de cinema wandelt er dezer dagen over de rode loper. Dit jaar zijn er heel wat Brusselaars van de partij.

Jean-Pierre en Luc Dardenne

20190516_Dardenne Cannes
© Photonews

De golden boys van de Gouden Palm, zijn opnieuw van de partij in Cannes. De broers komen oorspronkelijk uit Seraign, maar Brussel is al een hele tijd Lucs thuishaven. Ze dingen met hun langspeler Le Jeune Ahmed al voor de achtste keer mee naar een prijs en maken kans op hun derde Palme d'Or. Het zou de eerste keer zijn dat iemand de trofee drie keer in z'n prijzenkast mag zetten. De broers maakten een politiek getint drama over een radicaliserende jongen. Volgende week al komt de film bij ons in de zalen.

Bas Devos

1653 Bas Devos Nicolas Karakatsanis4
© Ivan Put

Brussel heeft zogezegd maar één landbouwer meer, maar da's buiten Bas Devos gerekend. De filmmaker heeft er een ongelofelijk boerenjaar opzitten. Amper drie maanden nadat hij tijdens het filmfestival van Berlijn Hellhole op de wereld losliet, staat hij nu in Cannes te schitteren met Ghost Tropic. In de film, die in Brussel gedraaid is, valt een vrouw op de laatste metro in slaap, om pas aan de eindhalte weer wakker te worden. De film is geselecteerd voor de Quinzaine des réalisateurs, een parallelselectie van het festival. Op 23 en 24 mei is Ghost Tropic te zien in Cannes.

Virginie Efira

20190516_Virginie Efira
© Photonews

Virginie Efira mag dan al een hele poos in Parijs vertoeven, oorspronkelijk komt de actrice met dubbele nationaliteit uit Schaarbeek. In Cannes zou ze oorspronkelijk te zien zijn als lesbische non in de nieuwe film van Paul Verhoeven. Die rol zien we haar ten vroegste volgend jaar vertolken, want de film is een jaar uitgesteld. Elfira speelt wel nog het titelpersonage in Sybil, van de Française Justine Triet. Ze is daarin een psychotherapeute die geobsedeerd raakt door een jonge actrice.

Flo Van Deuren

Ook jonge wolvin Flo Van Deuren maakt een tripje naar Cannes. Haar kortfilm Bamboe, Van Deurens afstudeerproject aan het Ritcs, is geselecteerd in de 'Cinéfondation'-selectie. Die werd in 1998 in het leven geroepen om studenten van Europese filmscholen te ondersteunen. Het oorspronkelijke lijstje is meer dan tweeduizend films lang, de filmmaakster uit Sint-Gillis schopte het tot bij de laatste zeventien. Op 23 mei wordt de beslissing van de 'Cinéfondation'-jury bekend gemaakt, filmmaakster Claire Denis zit die dit jaar voor.

Angèle (en Agnès Varda)

20190516_Angele Cannes
© Photonews

Cannes draait om meer dan film alleen. Het is ook een plek om te flaneren in de mondaine badstad en te pronken op de rode loper. Tussen de vele wereldsterren als Selena Gomez, Javier Bardem en Eva Longoria staat ook de Brusselse Angèle van Laeken te schitteren. Da's niet zonder reden. De popster trad op tijdens het openingsgala en bracht er een hommage aan de onlangs overleden cinéaste Agnès Varda, meteen het laatste spatje Brussel. Varda is namelijk geboren in Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film, filmfestival Cannes, Dardenne, Bas devos, Virginie Efira, Flo Van Deuren, Lukas Dhont

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie