Brussels animatiefilmfestival eert overleden cineast met internationale prijs

© Festival Anima via Facebook

Op het internationaal festival van de animatiefilm van Brussel Anima werd Reruns bekroond met een prijs van de internationale jury. De maker van de kortfilm, de Nederlander Rosto, overleed op zeven maart. "Dit is heel droevig, maar we kunnen ons geen mooiere hommage inbeelden."

Het Brussels animatiefilmfestival Anima is tot een einde gekomen en de winnaars zijn bekend. Voor zijn kortfilm Reruns kreeg de Nederlandse cineast Rosto de grote prijs in de internationale competitie. Anima omschrijft Reruns als "een explosieve cocktail van live-actionopnamen die herwerkt werden in 3D en die jeugdherinneringen van de filmmaker oproepen."

De maker van de film overleed op 7 maart, enkele dagen voor de slotceremonie van het festival. "Toeval of niet, maar de jury had de grote prijs net aan hem toegekend", zegt programmator Karin Vandenrydt aan BRUZZ.

"Dit is droevig, maar tegelijkertijd konden wij ons geen mooiere hommage inbeelden. Rosto was een fantastische animator en dit zal een trieste slotceremonie worden", aldus Vandenrydt. De winnaar van de grote prijs van Anima maakt kans op een Oscar voor de beste korte animatiefilm.

Eerste VR-prijs

De prijs in de nationale competitie ging naar Nuit Chérie, van de in Brussel afgestudeerde Lia Bertels. De Grand Prix voor de beste kortfilm van de Federatie Wallonië-Brussel ging naar Sous le cartilage des côtes van Bruno Tondeur.

Voor het eerst reikt Anima ook een prijs uit voor de beste virtual reality film. Gloomy Eyes van Fernando Maldonado en Jorge Tereso werd bekroond tot beste VR-film van het jaar. Dit jaar telde het festival 32.000 bezoekers in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?