Animatiefilmfestival Anima richt schijnwerpers op Frankrijk

© Twitter Anima Festival

Het Brusselse animatiefilmfestival Anima richt dit jaar van 1 tot 10 maart haar schijnwerpers op buurland Frankrijk. Anima zal via langspeelfilms en kortfilms hulde brengen aan de ontwikkeling van Frankrijk als animatiefilmland.

In de voorbije twintig jaar maakte de Franse animatiefilm een stevige ontwikkeling door; de productie steeg er gemiddeld van drie naar tien langspeelfilms per jaar. Het wordt dus een druk programma op het focusfestival Anima. Daarom doet het festival dat traditioneel in Flagey plaatsvindt dit jaar ook een beroep op Cinema Palace. Daar worden langspeelfilms getoond die een César wonnen, zoals "Le Chat du Rabbin" "Ernest et Célestine", L'Illusionniste" "Minuscule"of "Le Petit Prince".

Voor de Franse kortfilms moeten de filmliefhebbers in Flagey zijn. Er worden vier programma's vertoond onder het vaandel Blauw-Wit-Rood. Het gaat om twee retrospectieven, één pakket films van het voorbije jaar én een zoom op een van de meest originele Franse animatiestudio's: Sacrebleu.

Thema's en tentoonstelling

Daarnaast komen er ook enkele thematische programma's over onder meer Chronopolis, een science fiction-achtige cultfilm van Piotr Kamler uit 1988, en een programma met de vroegste computeranimatiefilms geselecteerd door filmhistoricus Pierre Hénon.

Wie de befaamde Shadoks van de Franse cartoonist Jacques Rouxel kent, mag zich in de handen wrijven. Anima stelt namelijk een tentoonstelling op rond deze bijzondere figuren, rare vogels die niet kunnen vliegen en ijzeren eieren leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?