Filmfestival Anima breekt eigen record en lokt 30.000 bezoekers

© BRUZZ
03/03/2024

Maar liefst 30.000 bezoekers vonden de voorbije week hun weg naar de 150 voorstellingen van Anima, het Internationaal animatiefilmfestival van Brussel. De Nederlandse Nina Gantz won de prestigieuze Grand Prix Anima voor beste kortfilm met Wander to Wonder.

Na de forse stijging in 2023 tikt Anima daarmee een nieuw record in bezoekersaantallen aan, een stijging van 11 procent tegenover vorig jaar. Ook het aantal films, 29 langspeelfilms en 260 kortfilms, was nooit eerder zo hoog. De voorstellingen vonden plaats in Flagey, theater Marni en in Cinematek.

Het sinistere Wander to Wonder van de Nederlandse Nina Gantz sleepte dit jaar de Grand Prix Anima voor beste kortfilm in de wacht. Haar film vol zwarte humor volgt het verhaal van drie miniatuuracteurs in een kinderserie die na de dood van hun scenarist in een existentiële crisis terechtkomen. De prijs voor Beste Belgische Kortfilm ging naar Nicolas Keppens voor Beautiful Men, een verhaal over drie kale broers die naar Istanbul trekken voor een haartransplantatie. Beide ontvingen 2.500 euro prijzengeld.

2f71c9a2-anima3.jpg

Daarnaast won het charmante Conte Sauvage van Aline Quertain over de wantrouwige vriendschap tussen een vogel en een kat de prijs voor beste film van de federatie Brussel-Wallonië.

Het verhaal van de door netheid geobsedeerde superheld in Muscle Man in: Metal Mayhem leverde Nicolas Gemoets tot slot de publieksprijs voor beste Belgische kortfilm op. Ook zij wonnen beide 2.500 euro.

Oscars

Anima werd voor het eerst georganiseerd in 1982 en selecteert steevast films uit alle hoeken van de wereld voor zowel jonge kinderen als volwassenen. De films, voornamelijk kortfilms, zijn animaties in al zijn soorten en maten: van cartoons tot voorstellingen met poppen, boetseerklei of digitale beelden.

Anima is een van de belangrijkste animatiefilmfestivals in Europa en is "Oscar qualifying". Dat wil zeggen dat de Grand Prix van de Internationale Competitie automatisch op de long list terechtkomt voor de Oscar voor beste korte animatiefilm.

8fa0d904-anima-2.jpg

| Een beeld uit de winnende kortfilm Wander to Wonder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni