| 'Soundtrack to a Coup d’Etat' van Brusselaar Johan Grimonprez is geselecteerd voor de World Cinema Documentary Competition van het Sundance filmfestival.

Brusselse documentaire ‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ naar Sundance Film Festival

RV
© BRUZZ
08/12/2023

De documentaire Soundtrack to a Coup d’Etat van Brusselaar Johan Grimonprez is geselecteerd voor de World Cinema Documentary Competition van Sundance, het grootste Amerikaanse filmfestival voor onafhankelijke producties. Dat maakte het festival deze week bekend.

Opgebouwd uit archiefbeelden en oude muziekopnames, biedt ‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ een historisch perspectief op cruciale gebeurtenissen van de jaren ‘60.

Centraal daarin staat de postkoloniale strijd om de rijke grondstoffenvoorraden van Congo na de onafhankelijkheid in 1960. De film wordt verteld vanuit het perspectief van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika.

Het werk van Grimonprez wordt geprezen in zowel de kunst- als filmwereld. Zijn films dial H-I-S-T-O-R-Y (1997), Double Take (2009), Shadow World (2016) en Blue Orchids (2017) werden bekroond met prestigieuze prijzen. En zijn werk maakt deel uit van de collecties van onder andere het Centre Pompidou in Parijs en Tate Modern in Londen.

Zijn werk wordt gezien als een kritiek op de hedendaagse manipulatie van de media. In zijn films gaat hij aan de slag met documentaire materiaal, archiefstukken, nieuwsberichten, homevideo’s, reclame en fragmenten uit films.

Als habitué van het internationale festivalcircuit, is het niet de eerste keer dat de Brusselaar te gast is op het gerenommeerde Sundance. Ook in 2010 werd zijn film Double take er vertoond. Daarin combineerde hij documentaire en fictie-elementen, zo wordt de figuur van Alfred Hitchcock gecast als paranoïde geschiedenisleraar in de Koude Oorlog. In Shadow World (2016) sneed hij de nog steeds brandend actuele problematiek aan van de internationale wapenhandel.

Soundtrack to a Coup d’Etat is een Belgische productie, in coproductie met Frankrijk en Nederland. Ook VRT en RTBF zijn betrokken als coproducent, hun rijke beeldarchief deed dienst als bronmateriaal voor de film.

Dit jaar ontving Sundance een record van meer dan 17.000 inzendingen. Daaruit werden zo'n 150 films geselecteerd. Het festival gaat door van 18 tot 28 januari in Park City, Utah.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni