Brusselse regisseur César Diaz wint Cavens-prijs voor Beste Belgische Film

Nuestras madres.

Een jury van professionele filmcritici heeft 'Nuestras Madres' van de Brusselse cineast César Diaz bekroond met de Cavens-prijs, de prijs voor de beste Belgische film van het jaar. De film over de Guatemalteekse burgeroorlog brengt "hulde aan de talrijke moeders die hun mannen en zonen verloren", zo luidt het.

'Nuestras Madres' is de eerste film van de Belgisch-Guatemalteekse regisseur. De film kreeg zijn internationale première tijdens de Semaine de la Critique op het filmfestival van Cannes in mei. Diaz won daar de Caméra d'Or.

De film gaat over een jongeman die, als antropoloog, zich inspant voor de nagedachtenis van de slachtoffers van de burgeroorlog in Guatemala. Op een dag hoort hij een getuigenis die hem op het spoor brengt van zijn vader, een guerillero die werd doodgeschoten tijdens het conflict.

De filmcritici van de Unie van de Filmkritiek vonden het de beste Belgische film van het jaar. "Deze aangrijpende debuutfilm, in Guatemala gedraaid en als een historisch drama opgebouwd, brengt hulde aan de talrijke moeders die hun mannen en zonen verloren tijdens een burgeroorlog met 200.000 doden en 45.000 vermisten", zo luidt het.

'Nuestras Madres' was geselecteerd om België te vertegenwoordigen bij de Oscars, maar haalde de shortlist niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?