Brusselse regisseuse wint FIPRESCI-prijs in Cannes met 'Un monde'

© Festival Cannes
| Laura Wandel

De Belgische film 'Un monde' van de Brusselse regisseur Laura Wandel heeft op het Filmfestival van Cannes de FIPRESCI-prijs (International Federation of Film Critics) gewonnen.

Het speelfilmdebuut van Wandel ging in Cannes in wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie en werd daar goed onthaald door zowel de pers als het aanwezige publiek.

De jury rechtvaardigde haar keuze als volgt: "De film exploreert de fijne lijn tussen liefde en geweld in de relatie tussen kinderen op de speelplaats van hun school. Deze grens wordt gefilmd door de camera in een realistische, ruige en compromisloze stijl. De spanning tussen subtiliteit en vanzelfsprekendheid wordt volgehouden van begin tot eind. Laura Wandels prachtige debuutfilm is tegelijk destabiliserend en diep vervuld met compassie."

'Un monde' gaat over Nora die naar het eerste leerjaar gaat en ziet dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat.

Vanaf 6 oktober in de Belgische bioscopen

De film werd geschreven en geregisseerd door Laura Wandel. De hoofdrollen worden vertolkt door Maya Vanderbeque en Günter Duret. Daarnaast spelen ook nog onder meer Karim Leklou en Laura Verlinden mee in de film.

De film is vanaf 6 oktober in de Belgische bioscopen te zien. Zowel de Fipresci als de Oecumenische jury gaven hun grote prijs aan de competitiefilm 'Drive my car' van de Japanner Ryusuke Hamaguchi.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?