Het Festival van Cannes Brusselt als nooit tevoren

Virginie Efira in ‘Benedetta’ van Paul Verhoeven.

Met een zonovergoten editie hoopt het Festival van Cannes vanaf morgen de noodgedwongen annulering van vorig jaar naar de vergetelheid te feesten. Het belangrijkste filmfestival ter wereld verwelkomt naast filmsterren als Jodie Foster, Léa Seydoux en Matt Damon ook een flinke Brusselse delegatie.

Door mei in te ruilen voor juli kan het Festival van Cannes dit jaar wel doorgaan. De Brusselse bijdrage aan het bacchanaal van spraakmakende films en glamour is opvallend groot. Zo is openingsfilm Annette, een knetterende rockopera met filmsterren Adam Driver en Marion Cotillard, hier gedeeltelijk gedraaid en zingt popster Angèle even mee. Helemaal op het einde van het festival mag Joachim Lafosse uit Vorst Les intranquilles voorstellen, zijn film over het jonge gezin van een bipolaire schilder. De regisseur van hoog aangeschreven films als Nue propriété, À perdre la raison en L’économie du couple is een habitué van de grote festivals, maar dingt voor het eerst in competitie mee naar de Gouden Palm.

Joachim Lafosse: Les intranquilles
Still uit ‘Les intranquilles’ van Joachim Lafosse.

Helemaal aan het begin van haar carrière staat stadsgenoot Laura Wandel. Zij treedt aan in Un Certain Regard, de sectie voor nieuw en vooruitstrevend talent. Haar in Vorst opgenomen debuutfilm Un monde zou een meeslepende duik zijn in het soms wrede en brutale leven op school. Un monde gaat over een meisje uit het eerste leerjaar, dat niet aanvaardt dat pesters het leven van haar grotere broer verzuren. Wandel wordt getipt als een van de grote revelaties. Eerder stelde ze in Cannes ook al een kortfilm voor.

Het parallelfestival La Quinzaine des Réalisateurs koos als slotfilm Mon légionnaire van Rachel Lang. De Frans-Brusselse strikte de bekende Franse acteur Louis Garrel (Little women, Le redoutable) voor een film over mannen en vrouwen uit het beruchte Vreemdelingenlegioen.

Laura Wandel: Un monde
Still uit ‘Un monde’ van Laura Wandel.

De zich op beginners concentrerende Semaine de la Critique pikte dan weer Rien à foutre op van het in Brussel belande Franse duo Julie Lecoustre en Emmanuel Marre. Adèle Exarchopoulos, die een Gouden Palm won met La vie d’Adèle, speelt voor hen een airhostess van een lowcostvliegtuigmaatschappij die er duchtig op los leeft. Tot dat niet meer gaat.

Het wat experimentele, jongste Cannes-festival, ACID, liet zijn oog vallen op Aya, een film van Brusselaar Simon Coulibaly Gillard over een paradijselijk eiland van Ivoorkust dat onder water dreigt te verdwijnen. Productiehuis Walking The Dog zette de schouders onder Where is Anne Frank, een animatiefilm van Ari Folman, die furore maakte met Waltz with Bashir.

David Murgia speelt de hoofdrol in Tony Gatlifs ‘Tom Medina’.

Ook enkele hoofdstedelijke acteurs mogen hun hoofd breken over een geschikte outfit voor de rode loper. David Murgia speelt de hoofdrol in Tom Medina van Tony Gatlif, geselecteerd in Cannes. De fotografen kijken wellicht meer uit naar de verschijning van Virginie Efira. De tv-presentatrice uit Schaarbeek, die zich omschoolde tot begeerde filmster uit Parijs, speelt de hoofdrol in een van dé competitiefilms die over de tongen gaat: Benedetta van Paul Verhoeven. De Nederlandse regisseur van Robocop, Basic instinct en Elle trakteert op een historisch spektakel over een lesbische non. Zaterdag 17 juni weten we of zijn film hoger wordt ingeschat dan die van Lafosse.

FESTIVAL VAN CANNES
6 > 17/7, www.festival-cannes.com

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?