'Dalva' van Brusselse wint beste film volgens internationale filmkritiek in Cannes

© Belga
28/05/2022

Het incestdrama 'Dalva' van de Brusselse cineaste Emmanuelle Nicot is door de Fipresci, de vereniging van de internationale filmkritiek, verkozen tot beste film van twee belangrijke nevensecties in Cannes, La Quinzaine des Realisateurs en La Semaine de la Critique.

De jury prees de film "om zijn delicate en subtiele regie waarmee een meisje wordt gevolgd dat opnieuw een gewoon leven wil na jarenlang door haar vader te zijn misbruikt". 'Dalva' is het langspeelfilmdebuut van Nicot.

Emmanuelle Nicot was zelf niet meer in Cannes, maar liet via haar Franse distributeur weten dat "ze zich helemaal niet aan de prijs had verwacht en ze sprak de hoop uit dat de film het debat zou openen voor het onderwerp dat nog altijd taboe is".

Eerder al kreeg de jonge actrice Zelda Samson de prijs van beste actrice in de sectie Semaine de la Critique voor haar rol in 'Dalva'.

Er zijn nog meer Brusselaars die meedingen naar een prijs op het filmfestival van Cannes. Zo kreeg Close van Lukas Dhont, met in de hoofdrol Brusselaar Gustav Dewaele, donderdagavond nog een staande ovatie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni