| Een still uit 'Close', de tweede film van Lukas Dhondt.

Staande ovatie op Filmfestival Cannes voor 'Close' van Lukas Dhont

© Belga
27/05/2022

Close, de tweede langspeelfilm van Lukas Dhont, kreeg donderdagavond een staande ovatie van het publiek, na de vertoning in de prestigieuze competitie van het Filmfestival van Cannes. De film maakt kans op een Gouden Palm. Het team achter Close was zichtbaar ontroerd door het applaus, dat meer dan tien minuten aanhield. Een van de hoofdrolspelers is Brusselaar Gustav Dewaele.

Met Close maakte Dhont een film over vriendschap en verantwoordelijkheid. De film volgt de dertienjarige Léo en Rémi, die vrienden zijn zolang ze zich kunnen herinneren, tot een ondenkbare gebeurtenis hen scheidt.

De nieuwkomers Eden Dambrine en Brusselaar Gustav De Waele vertolken de jonge vrienden. Ook de Belgische actrice Emilie Duquenne en de Franse actrice Léa Drucker nemen hoofdrollen voor zich.

In 2018 maakte Dhont naam op de Croisette met zijn langspeeldebuut Girl. Hij won er de Camera D'Or voor beste debuutfilm. Binnen de selectie Un Certain Regard won hoofdrolspeler Victor Polster de prijs voor beste acteerprestatie en werd de film bekroond met de prijs van de internationale fimcritici (Fipresci). Girl rijfde ook de Queer Palm binnen.

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met VTM en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van onder meer het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles (CCA) en Tax Shelter van de federale overheid.

Brussel wordt op het Filmfestival van Cannes ook nog door anderen vertegenwoordigd. Zo is er ‘Tori et Lokita’, de nieuwe film van de gebroeders Dardenne, waarin Brusselaar Mark Zinga een bijrol te pakken kreeg.

Voor de verfilming van de internationale bestseller ‘De acht bergen’ van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch nam van Groeningens jarenlange rechterhand en Brusselaar, Nico Leunen, de montage voor zijn rekening.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni