De Europese ambitie van filmmaakster Noha Choukrallah

© BRUZZ
26/04/2019

Op het Brussels Short Film Festival bikkelen 34 kortfilms naar prijzen in de nationale competitie. Maar voor er is ook Europese roem weggelegd met de European Short Film Audience Award. Na een finaleplaats in de Europese Young Filmmakers Competition droomt de Brusselse Noha Choukrallah met haar kortfilm Amine nu opnieuw van Europese erkenning.

In Amine verfilmt Choukrallah het verhaal van een jonge zwemmer. Zijn vader wil van hem een wereldkampioen free-diving maken, maar zelf voelt Amine meer voor synchroonzwemmen. "Ja het is een verhaal over de mannelijke identiteit, maar het komt wel voort vanuit de wens om de stof water te verfilmen." Die interesse voor materiaal ontwikkelde ze aan de Universiteit van Québec. De jonge Brusselse filmmaakster studeerde er creatief onderzoek en experimentele media. "Het is iets dat ik ook zag bij Pina Bausch. Die wil om materiaal esthetisch in beeld te brengen. Ze is een van mijn grote voorbeelden en ik heb geprobeerd haar voorbeeld in Amine te volgen."

"Die poëtische manier van verfilmen is trouwens erg eigen aan kortfilms, dus het past hier wel." In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is de court-métrage voor Choukrallah dus niet meteen een opstapje naar de langspeler. "Ik snap dat het pad voor een jonge regisseur via de kortfilm loopt. Je kan er meer experimenteren en je kunsten ontwikkelen. Ik begrijp ook dat er voor een distributeur minder financiële risico's aan verbonden zijn. Maar er zijn toch ook duidelijke verschillen tussen beiden. Of je een kortfilm draait of een langspeelfilm vind ik een heel bewuste keuze."

#EUandME

De carrière van Choukrallah raakte in een stroomversnelling toen ze in de finale van de Europese Young Filmmakers Competition raakte. Filmmakers uit de hele Unie mogen een scenario insturen, dat van de winnaar wordt effectief gerealiseerd. Zo ver schopte de Brusselse het net niet, maar na de supranationale finale zit Choukrallah nu in de nationale competitie. Al is ook daar een Europees tintje aan. De winnaar van de nationale publieksprijs knokt tegen de publiekslievelingen van andere kortfilmfestivals voor de European Short Film Audience Award.

"De nationale competitie is ongelofelijk belangrijk, ik strijd er tegen regisseurs waar ik naar op kijk. Maar die Europese prijs zou voor mij echt het meeste betekenen." En dat in een tijd waar steeds meer gepleit wordt voor een 'nationale Netflix' en een promotie van de eigen cultuur? "Ja maar daar draait het ook net om, het Belgisch talent tentoonstellen op het internationale toneel. Film is een medium dat zo makkelijk de wereld rondreist, dan ben je toch echt niet gebaat bij doorgedreven cultureel nationalisme?

BSFF > 5/5, verschillende locaties
AMINE 1, 3 & 5/5 , resp. Théâtre Lumen, Flagey & Cinéma Vendôme

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Film , kortfilm , BSFF , Noha Choukrallah

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni