De vijf inzichten

De vijf inzichten van Dirk Brossé: 'De schildpad ziet meer van de weg dan de haas'

Michaël Bellon
© BRUZZ
10/11/2022

Componist-dirigent Dirk Brossé was en is druk met Film Fest Gent, het Chamber Orchestra of Philadelphia en Onze natuur, de film. Maar voor vijf inzichten vertraagt hij graag even de tijd.

Leef elke dag alsof het de laatste is, en stel niets uit
Mijn vader en grootvader waren begrafenisondernemers, als kind werden we dagelijks geconfronteerd met de dood. Mensen die ik 's ochtends nog had gezien, konden 's avonds opgebaard liggen in het crematorium. Tien jaar geleden is de dochter van mijn partner op afschuwelijke wijze vermoord. Het leven hangt aan een zijden draadje, en toch leven veel mensen in het verleden of de toekomst. Ik bouw elke dag momenten in die me aan het hier-en-nu herinneren. Door bewust adem te halen of tijd in de tuin door te brengen. We hebben geen impact op de lengte van ons leven, wel op de diepte ervan.

Neem niets voor lief
Je beste vriend kan morgen je vijand zijn, collega's kunnen keiharde concurrenten worden, en we hoeven maar naar de laatste vijf jaar te kijken om te beseffen dat onze gezondheid, de veiligheid in Europa en zelfs de zuurstof die we inademen, niet langer een evidentie zijn. Niets is een garantie op iets.

Be the change you want to see in this world (Gandhi)
Een bekende quote, maar ook een gelaagde. Velen steken de schuld op anderen, zonder zelf iets te doen. Als je bij jezelf begint, word je ook vaak een voorbeeld voor anderen. Daartoe moet je ook het vermogen ontwikkelen om te veranderen en zogenaamde 'zekerheden' in vraag te stellen.

Volg je innerlijke flow, bewandel je eigen pad en doe je ding
Je moet openstaan voor anderen, maar de sleutel tot succes ligt in authenticiteit. De wereld heeft nood aan authentieke mensen, maar velen lopen weg van zichzelf en vertonen kopieergedrag. Dat leidt tot oppervlakkigheid. De enige die ziet wat oprecht is, is degene die we in de spiegel zien.

Vertraag de tijd
Veertig jaar geleden draaide het leven op een ander tempo, maar nu worden we geleefd. Er is een spreekwoord dat zegt dat de schildpad meer van de weg ziet dan de haas. Ik probeer me geregeld, vanuit vogelperspectief, een beeld te vormen van onze plaats in het universum. Dat helpt om te relativeren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni