Still uit 'Boxing gym' (2010) van Frederick Wiseman.

Docu's bij de vleet tijdens En Ville!

Niels Ruëll
© BRUZZ
05/10/2021

Met Frederick Wiseman haalt het documentairefestival En Ville! een van de grootste Amerikaanse documentaire­­makers ooit naar Brussel. Maar zijn komst mag de rest van het fraaie programma niet overschaduwen.

Feest in de stad voor de liefhebbers van boeiende bioscoopdocumentaires, want En Ville! staat voor de deur. Het festival liet zijn oog onder meer vallen op het in Berlijn bekroonde Nous van Alice Diop. Zij gaat na of de heel diverse bewoners van het gebied dat wordt doorkruist door de B-lijn van de Franse vervoersmaatschappij RER een 'wij' kunnen vormen.

Dichter bij huis buigen Lietje Bauwens en Wouter De Raeve zich over de WTC-torens. In WTC: a love story laat het duo politici, activisten, torenbezitters en architecten spreken die betrokken zijn bij de huidige bouwontwikkelingen en -plannen voor de ooit door modernistische grootheids­waanzin kaalgeslagen Noordwijk.

We kijken ook uit naar de avant-première van Les prières de Delphine. Rosine Mbakam, die internationaal opviel met Chez Jolie coiffure, portretteert een jonge Kameroense moeder die er na misbruik goed aan dacht te doen een oude Belg te huwen. BRUZZ komt er volgende week, naar aan­leiding van de bioscooprelease, op terug.

De internationale competitie van En Ville! wordt dit jaar onbedoeld overschaduwd door de komst van eregast Frederick Wiseman. Cinematek herneemt negen films van deze messcherpe observator en onvermoeibare chroniqueur van de Amerikaanse samenleving, die als geen ander instituten en microkosmossen kan doorlichten.

Titicut follies, zijn debuut uit 1966, is een ontluisterende weerspiegeling van de mensonterende toestand in een inrichting voor criminele psychiatrische patiënten. Boxing gym (2010) is het portret van de zondagsboksers en professionelen, de mannen en vrouwen, kinderen en bejaarden van een kleine boks- en fitnesszaal in Austin, Texas. National Gallery (2014) toont het reilen en zeilen van het overbekende Londense museum.

Op 90-jarige leeftijd stelde Wiseman vorige jaar in Venetië nog City hall voor, een blik op de werking van het stadhuis van Boston die je ongetwijfeld de ogen opent.

EN VILLE
7 > 15/10, verschillende locaties, www.festivalenville.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni