Joachim Lafosse

| Joachim Lafosse, kanshebber op het Cannes Filmfestival 2021

Drie Brusselse kanshebbers op filmfestival van Cannes

EC
© Belga - BRUZZ
04/07/2021

Het uitgestelde filmfestival van Cannes start dinsdag en heel wat Belgische cineasten maken kans op een prijs. Onder hen ook Brusselaars Joachim Lafosse en Laura Wandel en filmstudent uit Elsene Théo Degen. De prijsuitreiking valt op 17 juli.

Het belangrijkste filmfestival ter wereld vindt normaal gezien plaats in mei, maar is door de coronacrisis uitgesteld. Na een tussenpauze van een jaar begint het festival dus nu dinsdag. De prijsuitreiking van onder meer de Gouden Palm vindt plaats op 17 juli. In 2019 ging die prestigieuze prijs naar "Parasite" van de Zuid-Koreaan Bong Joon-ho. Dit jaar zijn er heel wat Belgische films en coproducties geselecteerd.

Zo ook de Brusselaar Joachim Lafosse. Hij is met zijn film "Les Intranquilles" geselecteerd voor de officiële competitie, en maakt dus kans op de Gouden Palm van dit jaar. De film vertelt het verhaal van een koppel van wie het leven overhoop gegooid wordt door mentale problemen. Het is al de vierde keer dat een film van Lafosse geselecteerd is voor Cannes. In 2012 werd zijn film 'A perdre la raison' geselecteerd voor 'Un Certain Regard'. Actrice Emilie Dequenne won toen een prijs. Hij maakte ook deel uit van de Quinzaine des réalisateurs, voor 'Elève libre' in 2008 en 'L'Economie du couple' in 2016.

Lafosse neemt het onder meer op tegen de Franse regisseur Leos Carax, die met zijn film 'Annette' dit jaar het festival mag openen. Die film werd trouwens deels gedraaid in onderwaterstudio's in Vilvoorde.

Andere Brusselaars

De Brusselse Laura Wandel is geselecteerd in de categorie 'Un Certain Regard', het onderdeel van de officiële selectie dat gedurfde films en nog onbekend jong talent in de schijnwerpers plaatst. In de jury van die prijs zetelt trouwens Joachim Lafosse zelf. Laura Wandel haalde de selectie met haar film 'Un monde'. Ze neemt het onder meer op tegen de Vlaams-Roemeense cineaste Ana Mihai met haar film 'La Civil'.

Théo Degen van het Institut Supérieur des Arts in Elsene is met zijn kortfilm 'L'enfant salamandre' dan weer geselecteerd voor Cinéfondation, een selectie opgedragen aan filmstudenten. Jaarlijks worden vijftien tot twintig korte en middellange films voorgesteld door filmscholen van over heel de wereld.

Actrice Virginie Efira - geboren in Schaarbeek - is tenslotte te zien in de film 'Benedetta' van de Nederlander Paul Verhoeven.

Virginie Efira op de Cesar Film Awards in maart 2021

| Virginie Efira op de Cesar Film Awards in maart 2021

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni