Filem'On: jeugdfilms voor jong én oud

Pullman: een Spaanse avontuurlijke roadmovie.

Fysiek verre reizen maken zit er deze herfstvakantie niet in. Maar het is perfect mogelijk om via een jeugd-, kinder-, kleur- of peuterfilm even op te gaan in een andere realiteit. Festival Filem'On zorgt daarvoor.

Op de meeste filmfestivals kan je er lukraak een film uitpikken en zien wat het geeft. Dat is geen geweldig plan bij Filem'On. Tenzij je graag met een balorige puber nagaat of Ella, Bella, Bingo de film schattiger is dan Ella, Bella, Bingo de Ketnet-serie over vijfjarigen. Tenzij je je kleuter wil onderwerpen aan Acasa, my home, een hartverscheurende documentaire over een gezin met negen kinderen dat gedwongen wordt om een hut in de wildernis van de Boekarest-delta in te ruilen voor de stad.

Naast de leeftijdskwesties dwingen ook de vele locaties en de gesproken taal of ondertiteling van de film tot een minimum aan vooruitplannen. Maar daar zijn websites voor uitgevonden. Het goeie nieuws: wie zoekt, vindt zeker wat. Voor élke leeftijd. De dertien vorige edities bewees Filem'On een neus en hart te hebben voor kwaliteitsfilms uit een waaier aan landen die veel te weinig of geen enkele kans krijgen in het commerciële bioscoopcircuit.

De veertiende editie focust op Litouwen, een Baltische staat met een lange en springlevende traditie in animatiefilm. Ook rond het thema ecologie is een programmaluik uitgewerkt. In Ponyo on the cliff by the sea sluit een vijfjarige dreumes vriendschap met een goudvis zonder te weten dat die de eigengereide dochter is van een zeegodin en een griezelige zeetovenaar. Die laatste wil met een apocalyptische storm de mensen wijzen op hun gebrek aan respect voor de natuur. Je kinderen de inhoudelijk en visueel prachtige animatiefilms van Hayao Miyazaki ontzeggen, ruikt naar verwaarlozing.

Randje traumatiserend is Watership down, een razend knappe bewerking uit 1978 van een populair boek van de Brit Richard Adams over enkele konijnen die op vlucht slaan voor de bouwlustige mens en na een gevaarlijke tocht door de natuur de ideale woonplek vinden… maar bedreigd worden door de militaristische kolonie van generaal Guldenroede.

Uiteraard heeft Filem'On niet alleen oog voor de overlevering van klassiekers en is er een ruim en gevarieerd aanbod aan interessante nieuwe films. Het Zweedse Sune, best man is een turbulent familieverhaal over een jongen die niet kan kiezen tussen een schooluitstap en de bruiloft van zijn vader. Een ontmoeting met zijn toekomstige zelf brengt niet onmiddellijk raad.

In de avontuurlijke Spaanse roadmovie Pullman ondervinden twee lokale kinderen van bescheiden komaf hoe zwaar het massatoerisme op Palma de Mallorca weegt. En als u niet gelooft dat de Koreaanse Yoon Ga-eun heerlijke, innovatieve films maakt die je volledig onderdompelen in de belevingswereld van een kind, vraagt het dan aan Bong Joon-ho, die een Oscar en Gouden Palm won met Parasite. Hij is een grote fan van Yoon Ga-eun. Na The world of us in 2015 toont Filem'on nu ook The house of us.

Check niet alleen de lange films. Filem'On heeft traditioneel een fijnzinnig aanbod geclusterde kortfilms, aangepast aan peuters, kleuters of ouder. Apfelmus, How my grandmother became a chair, Parapluies, The witch and the baby: geven de titels alleen al geen zin in een uitstap met het gezin?

FILEM'ON
28/10 > 7/11, diverse locaties, www.filemon.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?