Sarah Waters' erotische thriller Vingervlug inspireerde de Koreaanse cultcineast Park Chan-wook tot het somptueuze, zinnenprikkelende The handmaiden.

De Koreaanse estheet Park Chan-wook (Old boy, Lady Vengeance, Thirst en Stoker) heeft zijn bewondering voor Alfred Hitchcock nooit onder stoelen of banken gestoken. Zijn eerste Engelstalige film, Stoker, verwees zelfs rechtstreeks naar Shadow of a doubt. Maar Park heeft vrouwen veel hoger zitten dan Hitch. Zo toont het erotische, weelderige en spannende The handmaiden.

De film is een bewerking van Vingervlug, de voortreffelijke, erotische, historische thriller van Sarah Waters. Victoriaans Engeland is ingeruild voor het door Japan bezette Korea van voor de Tweede Wereldoorlog. De overname van de driedelige structuur met wisselend vertelperspectief leidt tot een te lange speelduur met enkele nodeloze herhalingen of toelichtingen. Dat is gelukkig een van de weinige minpunten. The handmaiden is een lust voor het oog en een genot voor liefhebbers van een plot met halsbrekende wendingen en sensationele omkeringen.

De contouren: een slinkse oplichter huurt een jonge, beeldschone, ambitieuze dievegge in om zich als kamermeisje in de gunst te werken van een steenrijke Japanse dame die haar tirannieke, geobsedeerde oom vreest. Een amoureuze liaison tussen de twee vrouwen verandert alles. De twee mannen mogen de macht hebben, ze slaan maar een belabberd figuur vergeleken met de finesse, de intuïtie en de vindingrijkheid van de vrouwen. Park Chan-wook beeldt hun oplaaiende passie uit in exuberante scènes die zelfs tandpijn omtoveren tot zinderende zinnelijkheid. Het is erotiek van hoog niveau. Zijn neiging tot weelderigheid is voor een keer volledig gewettigd.

Exquis zijn ook het setdesign, de kostuums, de vertolkingen en het camerawerk van deze Choderlos de Laclos meets Hitchcock, Markies de Sade en L'empire des sens.

> KR, 2016, dir.: Park Chan-wook, act.: Kim Tae-ri, Kim Min-hee, 144 min. UGC De Brouckère, UGC Gulden Vlies/Toison d'Or

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni