Film van Brusselse regisseur in première op filmfestival Oostende

Een still uit de film 'Bastaard'.

De film ‘Bastaard’ van de Brusselse filmregisseur Mathieu Mortelmans sluit vrijdagavond het filmfestival van Oostende af. De psychologische thriller werd grotendeels geschreven vanuit de Koninklijke Bibliotheek van België op de Kunstberg.

'Bastaard' is een psychologische thriller waarbij de kijker een gezin volgt waarvan de oudste zoon is omgekomen tijdens een auto-ongeval. Twee jaar na zijn dood ontmoet de familie dakloze tiener Radja, waarover het gezin zich ontfermt. De jongere broer, Daan, bemerkt algauw dat de indringer alle kenmerken heeft van een psychopaat.

"De film is een mix van een psychologisch drama over het verlies van een kind - en de impact die dat heeft op een gezin - en een thriller geïnspireerd door home invasion movies, een subgenre van de thriller," zegt regisseur Mathieu Mortelmans.

Schuld

Ook in zijn eerdere werk spelen criminele feiten, en schuldbesef een grote rol. "Ik ben opgegroeid in een familie met juridische achtergrond," verklaart hij. "Ik heb een fascinatie voor de lijn die mensen overschrijden van goed naar kwaad. In de media zijn mensen onmiddellijk moordenaar of dader, maar ik wil laten zien dat het iedereen kan overkomen. In de films die ik heb gemaakt, zijn mensen monsters, maar monsters ook mensen."

Mortelmans wil met zijn films de kijker aanzetten tot nadenken over waar diegene zichzelf bevindt op de morele as. "Daar dient fictie voor: mensen uit hun comfortzone halen. Zeker in 'Bastaard', ga je je afvragen wie goed is en wie slecht. Wie treft schuld? Daar hoop ik dat mensen over nadenken, zonder de handjes vast te houden van de kijker."

'Bastaard' is opgenomen in Vlaanderen en Wallonië. Hoewel de film niet in Brussel is opgenomen, was de stad wel een handige uitvalbasis, zegt Mortelmans. De film is geschreven samen met scenarist Stefanie Vanhecke, die ook in Brussel woont. Voor een groot gedeelte is de film geschreven in de Koninklijke Bibliotheek van België, op de Kunstberg.

Urban feel

Mortelmans noemt Brussel een "super inspirerende stad om in te wonen en te werken." Zijn eerdere drie kortfilms 'Les Naufragés', 'Complices' en 'Chambre Double' spelen zich wel volledig in Brussel af, en daarnaast regisseert Mortelmans voor de RTBF de politieserie 'Unité 42', die zich ook volledig in Brussel afspeelt.

"In de wereld die ik probeer te portretteren zoek ik een urban feel," zegt Mortelmans. "Dat decor vind ik alleen in Brussel. Nergens anders vind ik de grootstad en chaos en mooie lelijkheid die we in Brussel hebben."

Filmregisseur Mortelmans verhuisde in 2006 uit Antwerpen naar Brussel, waar hij studeerde aan het Institut des Arts de Diffusion (IAD), een Franstalige filmhogeschool. Zijn kortfilms wonnen internationaal al verschillende prijzen, en vielen ook op het Brussels Short Film Festival (BSFF) en het Brussels International Fantasy Fantastic, Thriller and Science Fiction Film Festival (BIFFF) verschillende keren in de prijzen.

Daarnaast regisseerde Mortelmans verschillende televisieseries. 'Bastaard' is zijn eerste langspeelfilm, met hoofdrollen voor onder andere Koen De Bouw en Lucas Van den Eynde. Vanaf oktober draait de film ook in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?