'Close', de film van regisseur Lukas Dhont met Brusselaar Gustav De Waele (links) in hoofdrol.

"We hebben de Oscar jammer genoeg niet gewonnen, maar we hebben er wel alles aan gedaan, alles gegeven om 'Close' zo ver mogelijk te laten geraken." Dat zegt regisseur Lukas Dhont zondagavond (lokale tijd) in Hollywood, na afloop van de 95ste Academy Awards. De Oscar voor beste internationale film ging niet naar 'Close' – met Brusselaar Gustav De Waele in de hoofdrol –, maar naar het Duitse oorlogsdrama 'All Quiet on the Western Front'.

"We zijn supertrots op dit team", zei Dhont nog, geflankeerd door producent Michiel Dhont, actrice Emilie Dequenne en de jonge acteurs Eden Dambrine en Gustav Dewaele.

"Het was een geweldige avond. We zijn heel blij om hier te zijn", zei Dambrine. "Het was magie", vulde Dequenne aan. "We hebben er keihard van genoten en dit geeft ons een reden om dit nog eens te doen en hem dan wel te winnen", besloot de 31-jarige filmmaker uit Gent.

All Quiet on the Western Front

Naast 'Close' en 'All Quiet on the Western Front' waren ook het Poolse 'EO' van Jerzy Skolimowski, een roadmovie met een ezel in de hoofdrol, de Ierse coming-of-agefilm 'A Quiet Girl' van Colm Bairéad en het Argentijnse rechtbankdrama 'Argentina, 1985' van Santiago Mitre genomineerd.

In februari kaapte 'All Quiet on the Western Front' al de BAFTA's voor beste film en film in een andere taal weg. 'Close' was niet genomineerd voor die Britse filmprijzen.

'All Quiet on the Western Front' is genomineerd in negen categorieën, onder meer beste film, beste aangepast scenario en beste originele muziek.

Achtste Belgische nominatie

Geen enkele film die ook genomineerd was voor de Oscar voor beste film, zag de Oscar voor beste internationale film al aan zijn neus voorbijgaan: een wetmatigheid die ook dit jaar geldt, zo blijkt.

Eerder op de avond werd James Friend, de cinematograaf van 'All Quiet on the Western Front', al bekroond met de Oscar voor beste cinematografie.

Het was de achtste keer dat een Belgische film genomineerd was voor de Oscar voor beste internationale film. Dat gebeurde voor het laatst in 2014 met 'The Broken Circle Breakdown' van Felix Van Groeningen, die de duimen moest leggen voor 'La Grande Bellezza' van Paolo Sorrentino.

Dhont had zondagnacht de eerste Belgische regisseur kunnen worden die een Oscar wint voor een langspeelfilm.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni