Girl pakt debuutprijs op BFI London Film Festival

1634 girl

"Girl", het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is zaterdag in Londen en het Chinese Pingyao in de prijzen gevallen. De regisseur ontving zaterdag de Sutherland Award, een bekroning voor het beste en meest originele speelfilmdebuut op het BFI London Film Festival. Op het Pinyao Crouching Tiger Hidden Dragon International Film Festival ging de film zaterdag aan de haal met de People's Choice Award. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Het is volgens het VAF nog maar de tweede keer dat de Sutherland Award aan een Belgische speelfilm wordt uitgereikt. De eerste keer was in 1966 met "De man die zijn haar kort liet knippen" van André Delvaux. Naast Delvaux ging de prijs eerder naar filmmakers als Andrea Arnold, Lynne Ramsay, Bruno Dumont, Tran Anh Hung, Chen Kaige, Bernardo Bertolucci, Rainer Werner Fassbinder en Jean-Luc Godard.

Lukas Dhont was samen met acteur Arieh Worthalter aanwezig in Londen om er de trofee in ontvangst te nemen. Het Pinyao Crouching Tiger Hidden Dragon International Film Festival is aan zijn tweede editie toe. Artistiek directeur is Marco Müller die eerder aan het roer stond van de festivals van onder meer Rotterdam, Locarno en Venetië. "Girl" opende vorige week het Film Fest Gent. In Frankrijk beleefde de film vorige week de meest succesvolle openingsweek ooit voor een Vlaamse film.

Sinds deze week is "Girl" ook in de Belgische zalen te zien. Distributeur is Lumière.

Met de Sutherland Trophy op het BFI London Film Festival en de People's Choice Award in Pinyao staat de teller van filmprijzen voor "Girl" voorlopig op 17. Op het Festival van Cannes ging de film naar huis ging met vier prijzen, waaronder de Caméra d'Or en de prijs voor de Beste Acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster. Nadien volgden bekroningen op onder meer de festivals van San Sebastián en Zürich en tientallen selecties voor internationale filmfestivals, waaronder Karlovy Vary, Toronto en Telluride.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?