‘Girl’ valt uit de boot voor Oscar

De Brusselse regiseur van 'Girl', Lukas Dhont, samen met hoofdrolspeler Victor Polster.

De shortlists voor de Oscars zijn bekend gemaakt. ‘Girl’, van de Brusselse regisseur Lukas Dhont, zit niet in de selectie voor beste buitenlandse film.

Op de shortlist voor de Amerikaanse Oscars staan negen buitenlandse films uit evenveel verschillende landen, maar de Belgische inzending Girl zit er niet bij.

Volgens De Standaard moest de film het afleggen tegen een aantal ervaren regisseurs, zoals Alfonso Cuarón (Roma), Pawel Pawlikowski (Cold War) en Florian Henckel von Donnersmarck (Werk ohne Autor).

Zowel Girl als Roma wordt bovendien verspreid door streamingdienst Netflix in de Verenigde Staten, mogelijk heeft Netflix vooral ingezet op die laatste film. Ook het ideaal van geografische spreiding van de films kan ertoe geleid hebben dat Girl uit de boot viel.

Naakt

En ten slotte zorgde het transgenderthema van Girl voor wat controverse in de VS. Precies voor die Oscarcampagne vroeg Netflix aan Dhont om het naakt uit de film te halen.

Girl en Schaarbeekse hoofdrolspeler Victor Polster hebben ondertussen wel al een aantal andere prijzen in de wacht kunnen slepen. En ze zijn nog steeds genomineerd voor die andere Amerikaanse filmprijs, de Golden Globe.

De Oscars worden uitgereikt op 24 februari 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?