1627 FILM Girl

Girl vierde best bekeken Belgische film, Patser op één

FC
© Belga - BRUZZ
26/02/2019

De film 'Girl' van Lukas Dhont lokte vorig jaar zo'n 250.000 bezoekers naar de cinema en is daarmee de vierde best bekeken Belgische film van het jaar. Best bekeken film van het jaar was 'Patser'. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah kregen daarvoor de 'Belgian Big Screen Award', uitgereikt in Kinepolis Brussel.

In het algemeen was 2018 een erg goed jaar voor de Belgische film: de nationale top tien lokte samen bijna twee miljoen bezoekers, 47 procent meer dan in 2017.

In de Belgische top tien zijn zowat alle genres terug te vinden. Regisseur Stijn Coninx staat met 'Niet Schieten', de Vlaamse speelfilm over de gebeurtenissen van de Bende van Nijvel, met 357.283 bezoekers op de tweede plaats. 'F.C. De Kampioenen 3: Forever' vervolledigt met 286.333 bezoekers de top drie en 'Girl' eindigt dus op een verdienstelijke vierde plaats met 249.025 bezoekers.

In de algemene top tien van meest bezochte films, met ook niet-Belgische films, staat 'Patser' op de negende plaats en 'Niet Schieten' op de tiende plaats. Op de eerste plaats staat 'The Incredibles 2', waar 553.230 mensen naar gingen kijken. Ook die film kreeg daarvoor dinsdag een 'Belgian Big Sreen Award'.

Bioscoopgedrag

Dat de Belgische film erin slaagde meer mensen naar de filmzaal te lokken is opvallend, omdat het aantal bioscoopbezoekers daalde met vier procent. In totaal werden de Belgische bioscopen vorig jaar 18.790.615 keer bezocht. De omzet van de sector bleef met iets meer dan 160 miljoen wel quasi gelijk, wat wil zeggen dat mensen meer besteden per bioscoopbezoek.

Uit een onderzoek van de Belgian Entertainement Association (BEA) uitgevoerd door iVox bij 1.000 Belgen blijkt dat 28 procent van de Belgen geregeld een film moet terugspoelen om het verhaal te kunnen volgen. Ze worden vooral afgeleid door andere schermen, hun eigen gedachten en hun huisgenoten.

In de bioscoop wil de Belg dan weer liefst geen afleiding. Zeven op de tien Belgen vindt het storend als mensen in de cinema met andere dingen bezig zijn, en bijna negen op de tien vindt dat smartphones verplicht op stil gezet moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Film, Girl, Patser, Adil El Arbi, Lukas Dhont

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie