Ryan Gosling in het gehypte Barbie: tijdens de zomer naar de film gaan kan vestimentair voor verwarring zorgen.

Met je zonnebril op door de filmzomer: 7 tips

Gerd Hendrickx
© BRUZZ
07/07/2023

Zoek je als filmliefhebber graag de koelte van een bioscoop op, of verkies je net een zwoele openluchtvertoning? De Brusselaar kan deze zomer kiezen uit een waaier aan mogelijkheden. Onze selectie.

1. Filmkaravaan langs pleinen

In de openlucht gratis van een goede film genieten is altijd en overal gezellig. Bruxelles fait son cinéma maakt het extra leuk door het grote scherm op te stellen in vijftien wijken van onze stad waar niet iedereen spontaan langskomt. De filmkaravaan passeert op 8 juli bij de Abdij van Vorst voor Competencia oficial, een satire op de filmwereld met Antonio Banderas en Penelope Cruz in grote doen. Voor El buon patron met Xavier Bardem moet je richting Espace Toots in Evere. En in het Astridpark van Anderlecht kan je het intense Aftersun inhalen.
Bruxelles fait son cinéma. Tot 15/7, bruxellesfaitsoncinema.be

SELECT 0223 FILM aftersun

Aftersun is een parel om te koesteren met zijn ontroerende vertolkingen, verknipte vertelstructuur en warme, experimentele fotografie.

2. Filmstad Mexico City

Cinema Galeries haalt voor zijn zomerfestival L'Heure d'été ieder jaar een andere wereldstad naar Brussel. Deze keer is Mexico aanleiding voor een bloemlezing uit de Mexicaanse cinema, aangevuld met westerse producties die er een inhoudelijke link mee hebben. Op locatie bij de overdekte markt van Cultureghem kan je naar de animatieparel Coco. Onder de blote hemel wordt bij Vauxhall onder meer Guillermo del Toro’s Chronos geprojecteerd. Indoor bij Cinema Galeries zelf staan toppers als Amores perros en Roma op de affiche.
L’Heure d’été: Mexico. Tot 12/8, Cinema Galeries, galeries.be

Het suggestieve geluidsdesign en de sublieme, met een Oscar bekroonde, fotografie van Roma komen enkel tot hun recht op het grote scherm.

3. Stedelijk engagement

Na vijf jaar afwezigheid is PleinOPENair terug, het openluchtfestival van Cinema Nova dat liefde voor film koppelt aan stedelijk engagement. Want PleinOPENair trekt steeds naar plekken in de stad waar ingrijpende stedenbouwkundige ingrepen gepland staan, niet zelden met een enorme impact op de omwonenden. Vanaf 7 juli kamperen de geëngageerde cinefielen twee dagen rond het Wiels moeras in Vorst. Het weekend erop vatten ze post in het Park Ouest naast metro Beekkant. Op het programma staan concerten, documentaires rond urbanisme en de Duitse film Nebenan over het conflict tussen een rijke nieuwkomer (Daniel Brühl) en de oorspronkelijke bewoners in een volkse wijk in Oost-Berlijn. Lees hier ons gesprek met de organisatoren.
PleinOPENair. 7, 8, 14 & 15/7, nova-cinema.org

1811 Tori et lokita

Tori & Lokita: een schreeuw om meer aandacht voor niet-begeleide jonge vluchtelingen.

4. Gevelcinema

Nog meer engagement bij Cinemaximiliaan, de Brusselse socio-culturele filmorganisatie met en door nieuwkomers. Nog tot 5 augustus projecteren ze op de gevel van hun gebouw in de Manchesterstraat onder de naam Cinema Trottoir iedere zaterdag een film die gedraaid werd door een nieuwkomer of die het verhaal vertelt van een vluchteling. Zo is Zero een hoopgevende videobrief van de Iraki Asaad Al-Hilali aan diens ontheemde zoon Amjaad. Heb je Tori & Lokita van de gebroeders Dardenne in de bioscoop gemist? Cinema Trottoir geeft je een tweede kans om hun drama over twee niet-begeleide minderjarige vluchtelingen alsnog te ontdekken.
Cinema Trottoir. Tot 5/8, cinemaximiliaan.org

e84c9a53-cliffhanger.jpg

Afkoeling verzekerd bij Cliffhanger.

5. Cinema voor ijsberen

Mooi weer is goed voor je humeur, maar trop kan wel eens teveel worden. Wie op zoek is naar verkoeling, kan richting Cinematek. Daar pakken ze onder de vlag Cold Summer uit met een verfrissende reeks films die zich afspelen in de koudste omgevingen. Denk aan avonturenfilms gesitueerd in de bergen als Cliffhanger en Alive, of winterse oorlogsfilms met verkleumde soldaten als Fixed Bajonets en Stalingrad. Liever romance dan actie? In The ice storm en Eternal sunshine of the spotless mind lopen de emoties hoog tegen een sneeuwtapijt.
Cold Summer. Tot 30/8, cinematek.be

e9bb9de6-thelmaandlouise.jpeg

Thelma en Louise scheuren in hun cabrio door de Raging Summer van Cineflagey.

6. Zonneslag

Geen koude zomer maar een Raging Summer bij Cineflagey, met uiteraard Raging bull, de cinematografische mokerslag van Scorsese, maar ook andere van energieke rolprenten als Thelma & Louise en Herzogs Aguirre, der Zorn Gottes. Muzikale razernij bij de vleet in een reeks documentaires gaande van The last waltz van Scorsese tot Summer of soul over Nina Simone en Stevie Wonder. Voor meer ingetogen momenten zorgt Kieslowski met zijn trilogie Trois couleurs: Bleu, Blanc en Rouge. Andere eye-catchers zijn Jarmusch’ samoeraifilm Ghost Dog en The Virgin Suicides, het gevoelige debuut van Sofia Coppola.
Raging Summer. Tot 27/8, flagey.be

43b4aa12-les-demoiselles-de-rochefort-catherine-deneuve.jpg

Catherine Deneuve in Les demoiselles de Rochefort

7. It’s a woman’s world

Maar als wij een Oscar voor Meest Feestelijke en Meest Inventieve Zomerevent mogen uitreiken, dan gaat die naar Sun Screens. Dat festival pakt zes weken lang uit met gerestaureerde klassiekers als Jaws en E.T., hernemingen van recente successen als Babylon, Close en Aftersun, en nieuwe releasen met een extraatje. Zo krijgt het nu al volop gehypte Barbie een heuse themaparty en inspireerde die populaire pop tot een focus op vrouwelijke filmiconen zoals Marilyn Monroe en Catherine Deneuve. Een uitgebreide bespreking van het programma vind je hier.
Sun Screens. Tot 20/8, cinema-palace.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film, filmfestival, openluchtcinema

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni