Portret

Milton Riche: ‘Tijdens het spelen kanaliseer ik makkelijk al mijn energie’

Andy Furniere
© BRUZZ
11/09/2023

| Milton Riche

Afgelopen jaar werd hij bekend als jonge god in de series Liefdestips aan mezelf en Season of sex, maar Milton Riche heeft meer pijlen op zijn boog. Hij pakte de hoofdrol in een Franse thriller, richtte een alternatief kunstplatform op en is dit najaar te zien in de prestigieuze serie Alter ego.

Milton Riche (25) groeide in Schaarbeek op met een filmmaker in huis – zijn vader is regisseur en documentairemaker Manu Riche –, maar toch was cinema niet alomtegenwoordig in zijn jeugd. “Mijn vader heeft mij en mijn zussen nooit in die wereld geduwd,” zegt Riche, die nu in Sint-Gillis woont. Toch kwam hij er uiteindelijk in terecht, via een omweg. Eerst koos hij een bedrijfsgerichte opleiding, Idea & Innovation Management, om dan toch acteerstudies te volgen aan de Brusselse campus van de Franse privéschool Cours Florent. “Waar ik terechtkwam bij een geweldige lerares, maar na een jaar wilde ik aan het echte werk beginnen.” Hij deed de ene auditie na de andere, terwijl hij ook zijn geld verdiende als barista, bij koffiebars Velvet en MOK. Zijn baristavaardigheden deed hij op tijdens een gap year na het middelbaar, waarvan hij zes maanden doorbracht in Colombia. Hij liep ook een tijd stage in Berlijn bij de beroemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei, die hij kende via zijn vader. “Ik deed een beetje van alles voor hem, research en transcripties bijvoorbeeld. Het deed me vooral groeien als persoon.”

Geen souci
Na een tijdje morrelen aan de deur ging die plots wijd open, en had hij prompt twee belangrijke rollen te pakken, in de ambitieuze Vlaamse fictiereeksen Season of sex en Liefdestips aan mezelf. Beide reeksen gaan over de seksuele ontdekkingstocht van jonge stadspanters. “Heel toevallig, maar het zegt wel iets over de tijdgeest. Er was een zekere nood om het hierover te hebben,” zegt Riche. In beide reeksen speelt hij jeugdige brokken mannelijkheid, Paulo en Max, telkens ook met een opvallende haarkleur. Of hij niet stilaan bang werd voor typecasting? “Niet echt. Ik ga niet a priori nee zeggen tegen soortgelijke rollen. Wat van belang is, is dat ze interessant zijn. Waarom daar dan niet mee experimenteren?” Riches persoonlijke voorkeur gaat uit naar verhalen met de nodige absurditeit en vertellingen over menselijke relaties. “Over het alledaagse, de banaliteit, de manieren waarop we met elkaar omgaan. Ik was onder de indruk van Passages en The worst person in the world. Maar als acteur wil ik een breed spectrum bespelen.”

Ik ga niet a priori nee zeggen tegen soortgelijke rollen. Wat van belang is, is dat ze interessant zijn. Waarom daar dan niet mee experimenteren?

Milton Riche

Deze zomer heeft hij alvast een ander deel van het fictiespectrum verkend. Hij trok naar de Elzas voor de opnames van een Franse thriller, de eerste langspeelfilm waarin hij een hoofdrol speelt, die binnen ongeveer een jaar in de zalen zou komen. “Een one shot-film, zoals Birdman en Victoria, heel bijzonder om te doen. Het deed me denken aan spelen voor theater, wat me ook heel erg boeit, omdat het zorgt voor zoveel magische momenten.” In het Frans spelen is ook geen souci, want Riche is perfect tweetalig. “Mijn moeder is Franstalig. Ik ging in het Nederlands naar school, maar sprak thuis vooral Frans. We keken ook veel Franse films. De film die in mijn jeugd het meest opstond, was La grande vadrouille met Louis de Funès.” Dit najaar is Riche ook te zien in de prestigieuze Nederlandstalige fictiereeks Alter ego. “Met een kleine rol, maar het was boeiend om samen te werken met regisseur Mathieu Mortelmans.”

Tiny Desk Art
Er kruipt ook behoorlijk wat tijd in Salon, een kunstplatform dat hij oprichtte met een aantal kunstkompanen. Ze organiseren geregeld intieme kunstavonden in huiskamers, met optredens van artiesten uit verschillende disciplines. “Geïnspireerd door de bekende Tiny Desk Concerts, maar breder dan muziek, met bijvoorbeeld ook tentoonstellingen, dans, theater, filmprojecties, lezingen enzovoort.” Riche is degene die de mensen samenbrengt, een curatorrol opneemt. Daarbij komen zijn managementstudies toch van pas. “Projectmanagementvaardigheden zijn inderdaad nuttig. Sowieso denk ik dat een opleiding nooit verloren moeite is, je neemt er toch altijd van alles uit mee.”

SELECT SEPT23 portret Milton Riche

| Milton Riche

Het Salon-initiatief ging van start met een kunstproject waarin korte toelatingsexamens aan kunstacademies gehekeld worden. Riche slaagde ook niet voor zijn eerste toelatingsproef, aan een filmschool in Louvain-la-Neuve. “Terecht, ik had mijn tekst niet onder de knie.” Sowieso is teksten leren niet iets wat vanzelf gaat. “Ik moet daar hard op werken, ik ben heel snel afgeleid. Maar als ik speel, kan ik makkelijk mijn energie kanaliseren om me optimaal te concentreren. En dat lukt niet bij alles.”

Dit najaar is Milton Riche te zien in de tv-reeks Alter ego op Streamz.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni