BRUZZ select

Jonge Brusselse acteur Misha van der Werf: 'Ik leg mezelf veel druk op'

© Sophie Soukias

Hij was een opvallende verschijning in Hacked en Season of sex, maar de jonge Brusselse acteur Misha van der Werf houdt meerdere ijzers in het vuur. “Ik wil héél véél verhalen vertellen, maar het maakt me niet uit of ik dat als acteur, filmmaker of tekenaar doe.”

Eerst was er niets, toen kwam wtFOCK, volgde Hacked en gingen de sluizen met Roomies, Liefdestips aan mezelf, 2dezit en Season of sex helemaal open: de voorbije jaren ontdekte televisiemakend Vlaanderen Generatie Z met (web)series mét en vóór tieners en twintigers. Een van die twenty-somethings is Misha Van der Werf. De jonge Brusselaar speelde een van de drie hoofdrollen in Hacked, waarin middelbare scholieren worden afgeperst nadat hun telefoon wordt gekaapt. Sinds vorige week streamt seizoen twee van de in Cannes bekroonde reeks, waarbij we hetzelfde verhaal vanuit het oogpunt van de hacker te zien krijgen. Van der Werf had ook een opvallende passage in Season of sex, als een van de bedpartners in hoofdrolspeelster Maimouna Badjie’s kruistocht naar het ultieme orgasme.

“Dat was mijn eerste seksscène,” vertelt Van der Werf, die film studeert aan Sint-Lukas. “Ik heb geen schroom over mijn lichaam, maar anderen wel. Gelukkig was er een intimiteitscoach op de set, die heeft mij en Maïmouna op ons gemak gesteld. Ik hoop wel dat mensen me niet met Nathan, mijn personage in die serie, associëren, hij is een echte klootzak.” (Lacht)

De tijd van een dans
Misha Van der Werf groeide op in Elsene. Zijn vader Otti is muzikant en speelde onder meer bas en drums bij Daan en Axelle Red. Zijn moeder is chef-kok. “De legende zegt dat toen ik geboren werd, mijn moeder verkondigde dat ik acteur ging worden.” (Lacht) Om niets aan het toeval over te laten, stuurde ze haar zoon van kleins af naar castings, en zo belandde de jonge Misha als zevenjarige in verschillende (Franstalige) films.

Meer filmervaring kwam er in 2016 met een figurantenrol in Home, het coming-of-agedrama van Fien Troch. Laura Van Haecke, de regisseur van het eerste seizoen van Hacked die destijds de figurantencasting voor Home deed, had Van der Werf van het Sint-Katelijneplein geplukt. “Toen Laura ons kwam scouten, waren we eerst sceptisch. Mijn moeder had me altijd op het hart gedrukt dat ik nooit met vreemden mocht praten. (Lacht) Sint-Katelijne was voor mij een superbelangrijke plek, ik ga er later nog aan mijn kinderen over vertellen. Zoveel jonge Brusselaars die daar rondhingen zijn nu hun eigen verhaal aan het schrijven. Dat is mooi om te zien.”

SELECT MRT23 Misha Van der Werf
© Sophie Soukias

Van der Werf schrijft zijn eigen verhaal niet alleen als acteur, hij wil ook graag films maken. “Ik wil gewoon veel verhalen vertellen. Of dat al acterend, regisserend of zelfs tekenend is, weet ik nog niet. Ik wil vooral heel nieuwsgierig blijven.” Voor zijn bachelorproef Le temps d’une danse trok hij vorig jaar met een klein budget en veel DIY anderhalve maand naar Benin. “Een paar jaar geleden werd ik voor het eerst geconfronteerd met de dood toen mijn grootmoeder stierf. Ze woonde in Amsterdam. Op de begrafenis ging iedereen in het zwart gekleed en werd er veel geweend. Twee jaar later overleed mijn grootvader uit Guinee. Op zijn begrafenis werd er gelachen en gedanst. In West-Afrika is de dood geen taboe zoals hier, maar net heel aanwezig. Mensen vieren feest voor het leven dat iemand heeft geleefd. Als mesties ben ik opgegroeid tussen die twee culturen, en over dat contrast wilde ik een kortfilm maken.”

Van der Werf draaide recent enkele clips voor lokaal rapgeweld. Er staan een paar projecten op stapel waar hij voorlopig nog weinig over kan zeggen. En deze zomer wil hij een nieuwe kortfilm draaien. “Over acht zussen die allemaal acteren, en hoe jaloezie en competitie daarbij spelen.” Ambitie is voor Van der Werf geen vies woord. “Ik leg mezelf veel druk op. Als je iets doet, moet je denken dat je de beste bent, ook al weet ik dat ik dat niet ben en nog veel moet leren. Ik probeer gewoon zo hard mogelijk te werken, niets word je in de schoot geworpen.” Vorig jaar vertelde hij ons dat hij over drie jaar naar de Oscars wil. “Ik geloof dat nog altijd. Binnen twee jaar zit ik hier met een T-shirt met daarop ‘I told you’.” (Lacht)

Seizoen twee van Hacked is nu te zien op Streamz

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?