'The ballad of Genesis and Lady Jaye', over de twee jaar geleden overleden frontpersoon Genesis P-Orridge (Throbbing Gristle, Psychic TV) en zijn geliefde.

New Yorkse tegencultuur door de lens van Marie Losier

Niels Ruëll
© BRUZZ
12/04/2022

Met haar Bolex-16mm-camera maakt Marie Losier uitbundige portretten van bevriende avant-gardelegendes, zoals de twee jaar geleden overleden Genesis P-Orridge.

“Ik heb nooit gedacht dat het iets voor mij was om zelf films te maken. Ik rolde erin. Maar films waren wel een immense passie. Het enige wat me werkelijk gelukkig maakte,” vertelde de innemende Marie Losier tijdens het Filmfestival van Berlijn in 2020. “Ik ben opgegroeid met oude films die mijn hart stalen. Mijn vader wist dat ik de slaap niet kon vatten en liet me als kind naar westerns, Italiaanse films, films noirs en newsreels kijken. Aan de universiteit van Paris Nanterre heb ik veel gespijbeld. Ik ging liever naar de Cinémathèque française.”

Via een beurs belandde Losier op haar negentiende in New York. Ze bleef er 23 jaar hangen. “In plaats van literatuurstudies volgde ik schilderlessen. Door kunst te studeren aan het MFA/Hunter College kon ik er blijven wonen. Ik zocht een filmclub, het equivalent van wat me in Parijs gelukkig maakte, en belande bij Ocularis, een club voor experimentele films in Brooklyn. Daar leerde ik een nieuw soort cinema kennen, maar vooral ook de mensen die ze maakten. Regisseurs die van schilderkunst, literatuur, poëzie en performances hielden en films maakten. Zonder geld maar met veel verbeelding, en door elkaar te helpen.”

Door de programmatie voor haar rekening te nemen, leerde Losier veel artiesten goed kennen. “Op een dag kreeg ik van een geliefde een 16mm-Bolex. Ik kon die camera niet bedienen en schreef me in voor een bekende workshop in het undergroundmilieu. Mike Kuchar (underground filmregisseur, red.) leerde me die Bolex te bedienen. Een portret van hem was mijn eerste film: Bird, bath and beyond. Zijn tweelingbroer George wilde daarop met mij werken. Dat werd mijn tweede film: Electrocute your stars. Ik ben nooit gestopt portretten te maken van vrienden.”

Losier portretteerde met aanstekelijke vrolijkheid muzikanten als Alan Vega van het New Yorkse synthpunkduo Suicide, Tony Conrad, Genesis P-Orridge (Throbbing Gristle, Psychic TV), en Mexicaanse travestietworstelaars in Bim, bam, boom.

MARIE LOSIER
18/4 > 13/5, Cinematek, www.cinematek.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie