1802 Rebel Aboubakr

De Molenbeekse acteur en hoofdrolspeler in Rebel Aboubakr Bensaihi.

'Rebel' van Adil El Arbi en Bilall Fallah heeft Amerikaanse distributeur beet

MVDH
10/04/2023

Na een geslaagde doortocht in de Belgische zalen zal Rebel, de laatste film van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, binnenkort ook in de Amerikaanse zalen te zien zijn. "Als er zoiets bestaat als een blockbuster-art-house film, dan is Rebel het zeker."

Rebel ging op 26 mei 2022 in première op het Filmfestival van Cannes en sleepte intussen al verschillende prijzen in de wacht waaronder de Best Narrative Feature op het Philadelphia Film Festival. Na eerdere verkopen aan meer dan 70 landen kondigde producent Caviar zaterdag aan dat de film nu ook is opgepikt voor distributie in Noord-Amerika en Canada door Yellow Veil Pictures. Dat is een in New York en Los Angeles gevestigde filmdistributeur die zich concentreert op festival-favorieten op de grens tussen commerciële en art-house cinema.

Volgens Joe Yanick, mede-oprichter van Yellow Veil Pictures, past Rebel dus perfect in hun straatje. "Adil en Bilall namen wat ze in Hollywood leerden en brachten het terug naar pure art-house cinema om een onvergetelijke ervaring te creëren die we niet kunnen wachten om met het Amerikaanse publiek te delen. Als er zoiets bestaat als een blockbuster-art-house film, dan is Rebel het zeker.”

Ook het regisseursduo dat eerder al Brussel veroverde met Black en Hollywood met Bad boys for life is enthousiast. “We zijn enorm blij dat Yellow Veil Pictures onze meest persoonlijke film, naar de Amerikaanse zalen zal brengen. We staan nu op het punt om Bad Boys Ride or Die te draaien, en zetten dit najaar onze schouders onder de release daar."

Lef

Rebel vertelt het verhaal van Kamal, een Brusselse jongeman, die naar Syrië trekt om oorlogsslachtoffers te helpen, maar ingelijfd wordt bij IS terwijl extremisten in Molenbeek ook zijn broertje willen ronselen. Het is een film die de moeilijke thema’s niet uit de weg gaat en nog lang na de aftiteling aan de ribben blijft kleven. "Als er een Oscar bestond voor lef, dan zouden Adil El Arbi en Bilall Fallah hem zeker winnen", zo schreef onze recensent vorig jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni