Russische documentaire over klimaatverandering wint Brussels Short Film Festival

Brussels Short Film Festival
© Brussels Short Film Festival.
| De prijsuitreiking vond plaats in het Flageygebouw (archiefbeeld)
© Brussels Short Film Festival.
| De prijsuitreiking vond plaats in het Flageygebouw (archiefbeeld)

Maar liefst 22.500 bezoekers zakten deze 26ste editie van het Brussels Short Film Festival af naar de filmzalen. De hoofdprijs gaat dit jaar naar Haulout, een Russische documentaire over klimaatverandering.

De prijsuitreiking vond zaterdagavond plaats in het Flageygebouw. Regisseurs Maxim Arbugaev en Evgenia Arbugaeva winnen 3.500 euro van het Brussels gewest voor hun ‘grand prix’ op het festival. De documentaire gaat over een man in een hut in het desolate Russische noorden, die de opwarming van de oceaan van dichtbij ziet. De documentaire was ook al genomineerd voor de Oscars dit jaar.

In de nationale competitie winnen regisseurs Jérémy Depuydt en Giuseppe Accardo. Hun animatiefilm Pina gaat over de Siciliaanse maffia. Ze winnen 2.500 euro en uitzendrechten op tv-zender Canvas. Sophie Maréchal gaat naar huis met de nationale publieksprijs voor haar kortfilm ‘Motherless child’. En Brusselaar Paul Vincent de Lestrade wint de prijs van de Waals-Brusselse federatie voor zijn film ‘Un bon garçon’, goed voor 2.500 euro.

Dankzij diezelfde film wint Igor Van Dessel de prijs voor beste Belgische acteur. Jennifer Heylen is dit jaar de beste actrice in een Belgische kortfilm voor haar rol in ‘Klette’.

Opkomend talent

In de Next Generation-competitie voor jong talent is de grand prix voor de Poolse regisseur Michał Toczek. In zijn kortfilm ‘A dead marriage’ laat hij twee figuranten kennismaken op een filmset waar ze allebei een lijk spelen. De Belg Sebastian Schaevers wint in dezelfde competitie een prijs van kortfilm.be. En Solenn Crozon gaat naar huis met de nationale publieksprijs voor haar film ‘Maman fait dodo’. Ritcs-student Jasper De Maeseneer wint tenslotte de prijs van het Belgian Short Film Agency, goed voor verdere distributie en promotie in het buitenland.

De technische en professionele prijzen, voor onder andere de beste montage, geluid en fotografie, waren vrijdag al uitgereikt. Alle bekroonde films zullen deze zondag opnieuw vertoond worden in Cinemas Galeries.

De Belgische kortfilm Pina won de grand prix in de nationale competitie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?