Sound the Alarm: Tomas Leyers (Cinematek)

Tomas Leyers is conservator bij Cinematek: "Cinematek heeft het nooit breed gehad, dus wij zijn van nature al overlevers."

Tomas Leyers werd op 12 maart conservator ad interim van Cinematek, en twee dagen later mocht hij het filmmuseum al sluiten. "Door onze succesvolle filmconcerten op Facebook, de uitzonderlijke onlinestreaming van enkele films, en een trimesterbrochure die ook na de lockdown meer redactionele artikels zal bevatten, hebben we de band met ons publiek gelukkig wel kunnen behouden,” zegt Leyers nu, “en dat is het belangrijkste."

Op 1 juli is Cinematek opnieuw opengegaan met inachtneming van alle veiligheidsprotocollen – handen wassen, mondmaskers, circulatie- en zaalplan… "Het team van de zaal heeft echt prachtig werk geleverd om iedereen goed te kunnen ontvangen. Onze zaalverantwoordelijke noemt het haar ‘Tetrisplan’: we laten twee stoelen en een rij tussen om de mensen een plaats te kunnen toewijzen, en zo zitten we vandaag aan een capaciteit van 25 procent in de grote zaal. We proberen zelfs tegemoet te komen aan habitués die het gewoon zijn op een vaste plaats te zitten." (Lacht)

En voor de kleine zaal zij n er ook ‘50 films à la carte’. "Met die formule verhuren we de kleine zaal één keer per dag exclusief aan een bubbel van vijf, uitgebreid met hun sociale bubbel van maximaal vijf. Die kunnen kiezen uit 50 films, en dat zorgt echt voor een unieke ervaring."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?