Cinema Palace in de Anspachlaan
© Saskia Vanderstichele | Cinema Palace in de Anspachlaan.

Stadsbioscopen tevreden met opkomst openingsdag

ADD
© BRUZZ
02/07/2020

Stadsbioscopen mogen sinds 1 juli weer open, tot groot jolijt van veel filmliefhebbers, zo blijkt uit de stevige opkomst die verschillende cinema's tijdens de openingsdag noteerden.

“Ons leven is veranderd, maar we kunnen niet de hele tijd opgesloten zitten. Een leven zonder cultuur, zonder muziek, zonder cinema, is geen leven. Laten we dus waakzaam en intelligent de heropening van de bioscopen organiseren.” Dat verklaarde de uitbaatster van cinema Vendôme anderhalve maand geleden op deze nieuwssite, toen van versoepeling nog maar amper sprake was, en het koffiedik kijken was hoe de situatie voor stadsbioscopen er zou uitzien.

Rondje Tetris

Intussen hebben de vele onzekerheden plaatsgemaakt voor concrete actieplannen. Dat bewijzen drie stadsbioscopen, die gisteren allemaal vol zaten. "Het was bij momenten moeilijk om de bezoekers op een veilige manier naar de juiste zitplek te begeleiden," geeft Thibaut Quirynen toe. Hij is de uitbater van stadsbioscoop Kinograph, in de vroegere rijkswachtschool in Elsene, op de hoek van de Generaal Jacqueslaan en de Kroonlaan.

"We hebben een capaciteit van zo'n 420 man in onze zaal. Maar door de veiligheidsmaatregelen konden we slechts 180 stoelen benutten," zegt hij. "Eerlijk? Het was op logistiek vlak geen makkelijke taak om alles vlot te laten verlopen. Het leek bij momenten zelfs op een rondje Tetris. Vanaf nu zakken we dus naar een capaciteit van 140 stoelen," zegt de uitbater.

"Het was hoe dan ook een mooi succes. Onze Colombiaanse openingsfilm Monos werd erg gesmaakt, en de voorverkoopplaatsen voor onze volgende toonmomenten vliegen de deur uit."

Avant-premières

Bij Cinema Galeries in de Koninginnegalerij draait het programma alvast op een lager pitje. "Normaal hebben we rond de vijf à zes toonmomenten per dag. Vandaag zitten we maximaal aan een drietal," zegt uitbater Henri de Gerlache. De programmatie hebben ze noodgedwongen teruggedraaid om het verlies te beperken. Want "ondanks de opvallend mooie opkomst, blijft het vooralsnog onvoldoende om financieel even rendabel te blijven."

"Een bijkomende factor is uiteraard dat er minder evenementen georganiseerd worden, zoals avant-premières, terwijl dat ook een cruciaal onderdeel is van onze werking. We kijken dus erg uit naar een verdere versoepeling van de maatregelen."

Geen kaskrakers

Ook bij de welgekende cinema Vendôme op de Waversesteenweg in Elsene werd de programmatie herzien. "Vier à vijf sessie minder op dagbasis," duidt Peggy Fol, de uitbaatster van de bioscoop. "Maar dat is geen probleem, ik merkte dat de mensen erg blij waren om eindelijk nog eens te mogen langskomen. Al die blije gezichten, dat was voor mij het mooiste om te zien."

Een stormloop was het in ieder geval zeker niet . "In totaal hebben we een capaciteit van zo'n 850 plaatsen. Daarvan zijn momenteel 250 plekken beschikbaar. En van die beschikbare plekken was slechts zo'n dertig procent bezet. Maar de bezettingsgraad is nooit heel hoog op een zomerse woensdag, op de eerste officiële dag van de zomervakantie nota bene."

"Maar ik maak me nog geen zorgen. Het is bovendien nog afwachten tot de eerste echte kaskrakers hun intrede doen," besluit Peggy Fol optimistisch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Film, stadsbioscoop, buurtcinema, Cinema Galeries, kinograph

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie