1800 to be or not to be lubitch
To be or not to be' van Ernst Lubitsch.

Straschek en andere Duitse filmdissidenten in Cinematek

Niels Ruëll
© BRUZZ
17/05/2022

Cinematek en het Goethe-Institut Brussel stellen voor om Günter Peter Straschek eens te checken. En waarom ook niet? De Duitse cineast was politiek actief in de protestbeweging van 1968 en een expert in de vele filmmeisters die uit nazi-Duitsland zijn gevlucht.

Het aantal filmliefhebbers dat Günter Peter Straschek (1942-2009) kent, ligt niet zo hoog. Daar willen Cinematek en het Goethe-Institut Brussel verandering in brengen met een tentoonstelling en een filmcyclus. Straschek was een cineast, politiek actief in de protestbeweging van 1968. Hij maakte deel uit van de eerste generatie filmstudenten aan de Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin. Esthetisch leunde hij dicht tegen Bertolt Brecht aan. Zijn cinema zou nog het best te vergelijken zijn met die van het echtpaar Jean-Marie Straub & Danièle Huillet.

Het is zo goed als de eerste keer dat zijn films in België vertoond worden. De tentoonstelling met archiefmateriaal zoals scripts focust ook op zijn onderzoekswerk. Straschek was een van de grootste expert inzake 'filmemigratie uit nazi-Duitsland'. Duitsland was de toonaangevende filmnatie voor de nazi's het land naar de vaantjes marcheerden.

Tot de vele regisseurs die op de vlucht sloegen en emigreerden, behoren ook verschillende klinkende namen die filmgeschiedenis schreven op het Europese en vervolgens ook Amerikaanse continent. Denk aan Fritz Lang, Billy Wilder, Ernst Lubitsch of Douglas Sirk. Ook hun films worden vertoond en dat is altijd feest.

To be or not to be van Lubitsch is bijvoorbeeld een komedie waar nog altijd niet veel komedies aan kunnen tippen. Het gaat over een Pools theatergezelschap dat een satire over de Gestapo wil opvoeren maar na de invasie van de Duitsers moet improviseren. Fritz Lang, die furore maakte met Dr. Mabuse en The big heat, draaide tijdens de Tweede Wereldoorlog al Hangmen also die. Bertolt Brecht verwerkte de dodelijke aanslag op de om zijn wreedheid beruchte nazibeul Reinhard Heydrich in een scenario. Dezelfde feiten inspireerden Douglas Sirk, de keizer van het melodrama, in hetzelfde jaar tot Hitler's madman. Amerika moest aangepord worden om de nazi's op hun beurt te verjagen.

FILMEMIGRATION AUS NAZIDEUTSCHLAND – GÜNTER PETER STRASCHEK
25/5 > 26/6, Cinematek, www.cinematek.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni