Tomas Leyers is de nieuwe conservator van Cinematek

Cinematek heeft Tomas Leyers aangesteld als nieuwe conservator. Leyers was al enige tijd conservator ad interim.

Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief gelegen aan de Baron Hortastraat, heeft Tomas Leyers als conservator aangesteld. Leyers is al enkele jaren actief als lid van de raad van bestuur van het Filmarchief en was sinds maart 2020 conservator ad interim. Hij is van opleiding bio-ingenieur bosbouw en organiseerde ook verschillende institutionele evenementen.

Leyers komt uit Laken en richtte met zijn vrouw, filmregisseur Caroline Strubbe, het productiehuis Minds Meet op. De voorbije vijftien jaar toonde hij een hart voor auteurscinema.

Zo legde hij zich toe op laag gebudgetteerde arthousefilms van (meestal) Brusselse regisseurs en toonde hij veel interesse in de niet-klassieke filmdistributie. Hij was de producent van onder meer Lost persons area van Caroline Strubbe, Waar de sterre bleef stille staan van Gust Van den Berghe en Violet van Bas Devos.

“De veelzijdige kennis en ervaring in de filmwereld van Tomas Leyers en zijn uitgesproken toekomstvisie voor Cinematek hebben ons unaniem overtuigd,” zegt voorzitster van het selectiecomité Fien Troch over de aanstelling van Leyers.

Cinematek beschikt over een belangrijke analoge filmcollectie, maar daarnaast groeit de digitale collectie zeer snel aan. Die twee delen op elkaar afstemmen en ontsluiten, zal de komende jaren voor Leyers een belangrijke opdracht zijn. Cinematek wil ook zijn onderzoekende rol, zowel wetenschappelijk als artistiek, in de komende tijd versterken.

Ten slotte streeft het filmarchief ook naar een ecologisch verantwoord conserveringscentrum, waarin het werelderfgoed op een duurzame manier wordt gearchiveerd. Uitdagingen genoeg voor de nieuwe conservator.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?