Twee Brusselse kortfilms maken kans op Oscarnominatie

© VRT
| Niet Girl, maar wel May Day en Icare zijn de overgebleven (Belgische) kanshebbers op een Oscarnominatie.

May day en Icare, twee Franstalige kortfilms van Brusselse makelij, zijn weerhouden op de shortlist voor de Oscars. In januari moet blijken of ze ook een nominatie in de wacht slepen.

Girl van Lukas Dhont viel uit de boot voor de Oscars. De Belgische kaskraker, met Brusselse hoofdrolspeler Victor Polster, haalde de voorselectie van 10 niet voor de beste buitenlandse film. Maar er zijn nog wel twee andere Belgische kanshebbers voor een Oscar, in de categorie kortfilm. Daarvan is de shortlist van tien bekendgemaakt en er staan twee Brusselse producties op: “May day” en “Icare”.

May day is gemaakt door Olivier Magis uit Sint-Gillis en de Vlaamse regisseur Fedrik De Beul. In de film komt een kleine zelfstandige krantenbezorger op het geniale idee om zijn job te verloten, wanneer hij een maand op ziekteverlof is. De sollicitant die het laagste salaris voorstelt, mag met de job aan de haal gaan. May Day speelt zich volledig af in Brussel.

Icare, geregisseerd door Elsenaar Nicolas Boucart, won dit jaar de Grand Prix op het Brussels Short Film Festival en kon zich daardoor rechtstreeks op de longlist van de Oscars plaatsen. De film speelt zich af op een klein eiland met scherpe rotsen. Een uitvinder experimenteert er met machines, in de hoop ooit als een vogel te kunnen vliegen.

Beide films werden gekozen uit een lijst van 140 kortfilms. Of deze twee Belgische kortfilms uiteindelijk ook genomineerd worden, weten we op 22 januari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?