1651 URBANUS- poster HR

Urbanus: een levende stripfiguur

Niels Ruëll
© BRUZZ
27/02/2019

Aan de vooravond van zijn zeventigste verjaardag is Urbanus, de artiestennaam van de Pajot Urbain Servranckx, overal: op televisie met Urbanus 70, in de stripwinkel met album 182, Het billenknijpertje, in het Stripmuseum met de expo Underground familiestrip, in de theaterzalen met de show Trecto Pnix, in Ternat om de chirofuif aan volk te helpen en in de bioscopen met de animatiefilm Urbanus: de vuilnisheld. Die bouwt verder op de populaire, vranke familiestrip De avonturen van Urbanus.

Wiens gouden idee was het om van de stripfiguur een kind met een baard te maken? “Eigenlijk was ik al een levende stripfiguur,” antwoordt Urbanus. “Op de platenhoes van Is er toevallig een Urbanus in de zaal? uit 1980 zie je trouwens rechts onderaan een ministrip-Urbanus mét pet tegen mijn hielen pissen. De eerste strip dateert van 1983, het idee kwam van tekenaar Willy Linthout.

In de eerste albums was ik nog een volwassen vent zoals op televisie, maar daarna hebben we beslist om er een kind van te maken. Dat sloot beter aan bij de jonge lezers en in mijn zaalshows verwees ik toch al vaak naar mijn kindertijd. De strips sloegen hier enorm aan. We hadden het gat in de markt gevonden: collaboreren met de kinderen tégen de schoolmeester, de flikken en de pastoor. Maar in het buitenland wisten ze niet wat ze moesten denken van die baard. Ze dachten dat de strip over een of andere dwerg ging.” (Lacht)

Maar zal de animatiefilm ook aanslaan? “We zullen zien. Het initiatief komt van Eyeworks. Het was het productiehuis opgevallen dat een tekenfilm op basis van een lokale, anarchistische strip een groot succes was in een van de Scandinavische landen. Urbanus is underground en anarchistisch, toch vergeleken met Jommeke en Suske & Wiske.” De vuilnisheld vertegenwoordigt die spirit prima. De eerste minuten druipt de stront van het scherm. “In de strip zijn we wc-scènes nooit uit de weg gegaan. We vonden het maar raar dat striphelden nooit naar de wc moeten. Heb jij de Rode Ridder ooit zien kakken?”

Verkijk je niet op dat begin. De vuilnisheld gaat over de love story tussen Urbanus en zijn schooljuf, maar ook over oplichterij, het milieu en de generatiekloof tussen kinderen en hun ouders. “Plat in de actualiteit dus, hoewel het scenario vijf jaar oud is. Dat kinderen op straat komen en zich verzetten tegen de ouderen die het verknoeid hebben, vind ik fantastisch. Ik hoop alleen dat ze ook het grotere plaatje zien.”

URBANUS: DE VUILNISHELD, release 27/2

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Film, Urbanus, Animatiefilm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni