Het moet niet altijd Winterpret zijn: 5 alternatieve kerstmarkten in Brussel

© Brussel-Stad
| Het moet niet altijd Winterpret zijn, want in Brussel valt ook elders kerst te beleven.

De houten chalets van Winterpret palmen ondertussen al een week lang de binnenstad in. Maar als je niet elk weekend glühwein in de voetgangerszone wil nippen, zocht en vond BRUZZ vijf kerstmarkten weg van de platgetreden paden voor je. Al kan het zijn dat je de warme wijn daar moet laten voor een alternatief.

Klimaatvriendelijke kerstmarkt

Het Elsense deelatelier Fais-le toi-même organiseert een kerstmarkt die zo duurzaam mogelijk wil zijn. In het atelier kan je het hele jaar lang aan je kunstwerken komen knutselen. Het materiaal is er voorhanden en kan er door verschillende creatievelingen gebruikt worden. Zo raakt alles opgebruikt en is er veel minder verspilling.

Van 14 tot 16 december stellen de kunstenaars hun werk uit in de oude ijzerwinkel Van Eycken. Je vindt er vooral duurzame mode, cosmetica of farm-to-table-voedsel.

LE GRAND MARCHÉ CRÉATIF ET DURABLE - NOËL 14 > 16/12, Viaductstraat 66, Elsene

Kunstenaarskerstmarkt

Een aantal ateliers en galerijen gebruikt de eindejaarsperiode om meer kunst onder de kerstboom te krijgen. Zo houden ze bij Le Clignoteur Exposition À Vendre. De focus ligt er voornamelijk op fotografie en juweelontwerp. Zo kan je er onder andere werken van Claire Lavendhomme en fotograaf Patrice Deweer op de kop tikken.

181207_Kerstmarkt 10/12
© Le 10/12 via Facebook

Op wandelafstand daarvandaan, bij 10/12 kan je al sinds 1 december terecht voor een gelijkaardige kunstkerstmarkt met werken van onder andere Hélène Petite, Jérôme Poloczek en Jessica Blondiau. De artiesten werken in zeer uiteenlopende kunstdisciplines en vooral met originele materialen. Van karton tot gehaakte stof en poppenhoofden. Al zijn er ook gewoon een hoop klassiekere kunstenaars.

EXPOSITION À VENDRE 14 > 16/12, Le Clignoteur
X-MAS SHOP > 24/12, Galerie 10/12

Keramieke kerstmarkt

181207_Noël sous les tropiques
© Ateliers des Tropiques via Facebook

Het Atelier des Tropiques organiseert voor het tweede jaar op rij Noël Sous Les Tropiques. Het keramiekatelier organiseert het hele jaar door opleidingen en verzamelt nu het werk van hun cursisten op een kerstmarkt. Naast serviesstukken als borden, kommen en tassen, kan je er ook keramieken beeldjes kopen.


NOËL SOUS LES TROPIQUES #2 7 > 9/12, Atelier des Tropiques

Coöperatieve kerstmarkt

De handgemaakte producten van Femimain krijgen dit eindejaar ook een plaatsje op de kerstmarkt van De Pianofabriek. Met hun sociaal-economische project wil het gemeenschapscentrum vrouwenondernemingen in Marokko ondersteunen. Ze verkopen de producten van de Marokkaanse vrouwen aan een faire prijs in ons land.

Zo maken ze onder andere schoudertassen, lederwaren, poppetjes en cosmetische arganolie.

FEMIMAIN KERSTMARKT 14/12 > 22/12, Pianofabriek

Kanalkerstmarkt

181207_Rouge Markt Kanal
© Rouge Markt via Facebook

Rouge Markt is de nieuwste kerstmarkt die onze hoofdstad rijk is. De streetfood-handelaars uit Kanal slaan de handen in elkaar met feestconcept Mate Family. Rouge profileert zich als een alternatieve kerstmarkt, en dat trekken ze door tot in het design. De klassieke houten chalets zijn er vervangen door scheepscontainers.

Op Rouge kan je in de eerste plaats iets eten. Naast de klassiekers als oesters en raclette zijn er ook de kerstburgers van Pistola. Er is glühwein, maar je kan daarnaast ook warme maté krijgen. Toch staat er dankzij de samenwerking met Mate Family nog veel meer te gebeuren: zo houdt Play Label Records er onder andere een wintereditie van hun bekende open-air feestjes.

ROUGE MARKT > 30/12, Kanal

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?