Arno, een portret uit 2009
© PhotoNews | Arno, een portret uit 2009.

BRUZZ-lezers over Arno: jullie mooiste herinneringen

© BRUZZ
25/04/2022

Zaterdag overleed rockicoon Arno op 72-jarige leeftijd. Om zijn nalatenschap te eren, verzamelde BRUZZ jullie mooiste herinneringen aan le plus beau.

  • Zoon

"Nog voor ik wist of het vaderschap voor me was weggelegd, wist ik dat, mocht het een jongen zijn, hij Arno zou heten. En zo geschiedde in 1999. Toen ik een tijdje later telefonisch binnen raakte bij een radioprogramma waar Arno de centrale gast was, heb ik hem dat verhaal verteld. De gevatte reactie van le plus beau: 'it's a four letter word.'"

Werner Schrooyen, 59, Ganshoren

  • 'Zo schoon'

“Arno was precies van ons allemaal. Ergens midden jaren 90 was ik op stap met een vriendin, in de Archiduc. Daar kwamen we Arno tegen, die zei: 'Je kan soms veel doen met weinig, kijk naar mij.'

Hij was bescheiden en aimabel en stak geen energie in zichzelf iets aanmeten, die energie ging naar de muziek en het podium.

Als tiener in de jaren 80 gaf TC Matic ons ons gezicht. Dat onversneden lef voelde sterker en authentieker aan dan wat van elders kwam. Het was opwindend en wij hadden de tijd van ons leven. Nummers als 'Dans les yeux de ma mère' en 'Elle adore le noir' zijn werelderfgoed. Een welgemeende, dikke dank u. Blijf zingen, je deed dat zo schoon.”

Nathalie Jacobs, 52

petra_brinkhof_arno.jpg
© Petra Brinkhof

Groen licht

"11 oktober 2021. 'Goedemorgen Arno.'
'Goedemorgen.'
Ik zie hem verder lopen... rood licht.
En boven zijn hoofd een ‘groen licht’.
De laatste keer dat ik hem zag in zijn Brussel."

Petra Brinkhof

  • Reclamewagen

"Fan van het eerste uur. In de jaren 80 heb ik een jaar reclame gemaakt voor en na een concert in Vossem, bij Tervuren. Deze foto is gemaakt in Overijse, toen onze eerste auto rijp was voor zijn pensioen. Ontelbare concerten, ontmoetingen op café en op podia en bij Martine in de Daringman blijven voor altijd in ons hart."

Jeff

Auto met reclame voor Arno
© Jeff
  • Intens genieten

"Als jonge Brusselaar, bij het uitgaan, kwam je Arno tegen. Onvermijdelijk. Je zag hem in de Archiduc, vaak in het gezelschap van Jan Decorte, je kwam hem tegen op het Muntplein, op een receptie in de Ancienne Belgique, op het Rogierplein, op de Graanmarkt. Maar je sprak hem niet aan. Je durfde hem niet aanspreken, omdat je hem weliswaar bewonderde, maar ook respecteerde, hem zijn privacy wou gunnen. Hij besteedde trouwens geen aandacht aan jou, wel aan die meid die hem net aan het versieren was.

Je kocht natuurlijk zijn platen, later zijn cd's. Je wist waar hij woonde in de Dansaertstraat (vier hoog in de wolken), want zijn naam stond op de bel. Maar je belde niet aan. Het volstond om te genieten als je hem aan het werk zag. Talloze keren. Waar? Wanneer? Nee, weet ik niet meer. Elke keer intens genieten, dat is me wel bijgebleven.

Ik ben een oude jonge vader. Ik word 64, mijn zoon is 20. Hij heet Arno. Toen ik gisterenavond via de VRT het nieuws van Arno's dood vernam, ging ik naar zijn kamer. 'Arno is dood.' 'Euh, OK.' En zo zal Arno altijd een beetje bij mij zijn."

Eddy Van Nieuwenhuyzen, 64, Brussel

  • Familie

"In 1991-1992 werkte ik 's avonds in het filmmuseum in Brussel, ook op kerstavond. Op kerstavond was het filmmuseum open, zodat trouwe bezoekers die geen familie hadden, toch konden komen. Er werden wel minder films geprogrammeerd zodat het personeel vroeger naar huis kon en het was meestal erg rustig, wegens weinig bezoekers.

Toen zag ik in de krant dat er die avond laat een concert was van Charles et les Lulus in de Ancienne Belgique. Ik ben er na het werk in mijn eentje naartoe gegaan.

Toen Arno opkwam verwelkomde hij zijn publiek schertsend in het Oostends: 'Schone familie!' Het was een ongelooflijk mooi concert een van de mooiste kerstavonden die ik me kan herinneren."

Griet Steyaert

  • Wijn

"Il y a 15 ans, je travaillais comme stewardess / ouvreuse pour le centre culturel Flagey. Arno était venu voir un concert. A l'entracte, Arno et ses amis avaient pris un verre. Et à la fin de l'entracte, j'ai du dire à Arno qu'il ne pouvait pas entrer dans la salle de spectacle avec son verre de vin (consigne de sécurité oblige) ...

Quand j'ai eu le dos tourné, Arno, comme un gosse, s'est mis à courir en rigolant pour entrer dans la salle avec son verre. C'était son côté rock 'n roll.

A la fin du concert, j'ai fait mon checkup de la salle. Le verre n'était pas cassé. Merci Arno :-)"

Alice Mihaly, 38, Brussel

Heb jij ook een speciale herinnering aan Arno of aan één van zijn nummers, laat het ons weten via een bericht aan redactie@bruzz.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie