muziektip

De CORE-tips van Sasha Van der Speeten

Muziekjournalist en playlistsamensteller Sasha Van der Speeten is gepokt en gemazeld in de hiphop -en de elektronische muziekscene die op het CORE-festival onderdak krijgen. Hij voelt er zich als een vis in het water en heeft bijgevolg tips te over. Omdat hij beleefd is opgevoed, houdt hij het op onderstaande vijf.

Amaarae, vrijdag, 16.45u, Endoma

Wie nog steeds niet beseft dat door afrobeats aangevreten r&b à la Amaarae de vinger aan de pols van het Hier en Nu houdt, zat wellicht te lang in een coronaquarantaine. Deze Ghanese zangeres pendelt tussen Atlanta en New Jersey en smokkelt slim een onsje activisme in haar zinderende dansmuziek. Genderidentiteit, institutioneel racisme en zwarte representatie horen bij haar favoriete thema’s. Ze is superfan van Kelis – daarmee heeft ze alvast een voetje voor – en met de superbe remix van haar ‘Sad Girlz Luv Money’ scoorde ze één van de coolste tracks van 2021.

Action Bronson, vrijdag, 17.30u, Ardo

“Fuck, that’s delicious!” is niet alleen een kreet die bovengetekende steevast uitstoot bij de catalogus van Action Bronson, ’t is meteen de titel van Bronsons kookprogramma op de televisiezender Viceland. De volronde, met tatoeages bezaaide rapper uit New York is een onvervalste gourmand die over de hele wereld culinaire ontdekkingen najaagt. Zijn furieuze raps stoelt hij intussen al meer dan tien albums en mixtapes lang op succulente samples uit soul, funk en seventiesrock. Bronson is, kortom, de favoriete rapper van uw favoriete rapper. Het neusje van de zalm. De crème de la crème. Iets met duimen, vingers en aflikken.

SOHN, vrijdag, 18.30u, Endoma

In de reeks “tiens, bestaat die nog?”. Jazeker, SOHN, de Brit die naar Wenen verkaste om er in 2014 zijn magistrale plaat Tremors te creëren, steekt opnieuw de kop op. Hij verhuisde naar Los Angeles waar hij trouwde en drie kinderen de wereld inflikkerde. Zulks houdt een mens even bezig, daarom hoorden we een viertal jaren niks van hem. Zopas loste hij de puike nieuwe single ‘Figureskating, Neusiedlersee’, hopelijk een voorbode van de langverwachte derde plaat. Houd de Kleenexjes bij de hand want SOHN is voer voor wie James Blake een té olijke geinponem vindt. Dat zegt veel. Afspraak in het donkerste hoekje achter de PA, met wateroogjes, trillende lipjes en een fles single malt in de knuisten.

Nas, vrijdag, 21.30u, Ardo

Nas is God. Vraag maar aan eender welke rapper of popconnaisseur die aan de toog uw scheve blik kruist. Ik zag hem bijna 20 jaar geleden de Ancienne Belgique ondersteboven kieperen. Ik zag hem het Couleur Café-festival omturnen tot een block party in Queens. Hij kon zich een beef met Jay Z veroorloven. En eentje met zijn ex-vrouw Kelis. Ja, zij weer. Als hij straks op CORE nummers uit zijn magistrale debuut Illmatic zal rappen, houdt geen enkele rapliefhebber het droog. Kanye is fan. Kendrick ook. Indien Nas in goede doen is in Brussel zullen we collectief aan de Heilige Graal van de hiphop nippen. Beg for mercy, homies.

Jamie xx, zaterdag, 23.30u, Ardo

Jamie xx is het brein achter het Britse indietrio The xx. Solo brouwt hij gesofisticeerde dansmuziek die pelvis én neocortex beroert. Als dj pleurt hij niet zomaar achteloos wat muziekjes op een hoop maar puzzelt hij een heus muzikaal continuüm bij elkaar. Van mijn favoriete dj’s met een superbe muziekhistorische kennis (Questlove, de Dewaele-broers, Mark Ronson, Gilles Peterson, Lefto etc.) is Jamie de meest transcendente. Hij versmelt verleden, heden en toekomst tot een vonkende lavastroom waarin het fijn verschroeien is. Om maar te zeggen: discipelen zoals u en ik staan wellicht nú al in de fik.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?