muziektip

De CORE-tips van Tom Zonderman

Muziekjournalist en magazinemedewerker Tom Zonderman zou het liefst languit in zijn hangmat blijven liggen om te filosoferen over de stand van de zon, maar zijn onvoorwaardelijke muziekhart gaat toch weer sneller kloppen bij deze vijf acts op het CORE-festival.

Ezra Collective, vrijdag, 14.30, Ardo
Geen beter moment om je namiddag aan te snijden dan op de soulvolle, bijwijlen broeierige jazz van Ezra Collectie. De groep rond drummer Femi Keleoso deed de voorbije jaren mee de Londense jazzscene gloeien, en verankerde zich nog wat dieper met vertakkingen naar klasbakken als saxofoniste Nubya Garcia, drummer Moses Boyd, rapper Loyle Carner en r&b-queen Jorja Smith. Zijn aanstekelijke mix van jazz, dub, afrobeats, hiphophooks, en op zijn nieuwe single ook Parliament-achtige funk, zal in het groen van het Ossegempark extra goed gedijen.

Asa Moto, vrijdag, 15.00, Orlo
Wie geen tickets heeft voor Soulwax op Best Kept Secret of straks in Parijs, heeft met Asa Moto een goed surrogaat. Ze komen uit Gent, ze dealen in eigenzinnige elektronica, zitten op Deewee, het label van de broers Stephen en David Dewaele en hebben dus hun zegen. Het toerental gaat nooit in overdrive bij Asa Moto, zijn hypnotiserende beats brengen je langzaam aan in een roes. Een stukje Kraftwerk, wat balearic grooves, verdoofde house en bedwelmende synthbassen vormen een prima recept om je in de namiddag al postmiddernachtgevoel te geven. Hopelijk zonder kater achteraf.

Denzel Curry, zaterdag, 17.30, Ardo
Niets boven een portie dampende Denzel Curry op zaterdag. De Amerikaanse rapper dreef de voorbije jaren zijn donkerste demonen uit met een withete mix van Soundcloud-rap, boombap, drum-‘n-bass en hardcore, maar op zijn nieuwste album toonde hij zich ingetogener en persoonlijker, onder meer in het gezelschap van jazzvernieuwers als Robert Glasper, Thundercat en Karriem Riggins. Benieuwd hoe hij die nieuwe bezinning live verzoent met zijn verzengende raps, en of de moshpit daar klaar voor is.

Rroxymore, zaterdag, 17.30, Altverda
Hermione Frank werd geboren in Frankrijk, maar verkaste naar Berlijn, nog steeds the place to be voor wie zich wil verdiepen in elektronische muziek. Wat Rroxymore zo interessant maakt, zijn de onverwachte wendingen en de organische feel van haar beats. Haar clubmuziek is geen in your face house of techno, noch easy going four to the floor, maar kronkelende, met open ogen en oren geproducete dancemuziek die langzaam is gerijpt en daarom des te voller smaakt.

Caribou, zaterdag, 18.30, Endoma
Zijn laatste album, nota bene een observatie over verandering, onvoorspelbaarheid, verdween wat in de plooien van de lockdown, maar er is nog steeds niemand die elektronische muziek beter van aarding voorziet dan de Canadese producer Dan Snaith alias Caribou. Dat doet hij met door Tame Impala bezwangerde ninetieshouse, disco met de wereldwijze blik van Gainsbourg of J. Dilla-achtige beats rond een sample van de vergeten soulzangeres Gloria Barnes. Wie niet genoeg van Snaith kan krijgen, kan later op de avond afzakken naar de AltVerda-tent, waar hij zijn dj-alias Daphni bovenhaalt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?