BRUZZ trapt 2020 kordaat de deur uit met de meest in het oor springende liedjes van het voorbije jaar. Je hoort ze vandaag de hele dag lang, van 7 tot 19u en van 'Lockdown' over 'Watermelon Sugar' tot 'WAP'.

Moeten er nog lockdownliedjes zijn? Een hoop artiesten liet zich het verplicht ophokken niet aan het hart komen en zette zijn frustratie om in fantastische nummers. Denk aan, jawel, de politieke protestsong 'Lockdown' van Anderson .Paak of het gelijknamige reggaehitje van Koffee, aan 'Lockdown Love' van Teddiedrum of het verraderlijk jolige 'Confinement' van Brusselaar Ritchy Boy. En wat is het groovy feministische manifest 'WAP' anders dan een verlangen om eens rücksichtlos van bil te gaan met een negatief geteste Tinderdate? Of zien wij dat nu even verkeerd?

Ook #blacklivesmatter en de gruwelijke dood van George Floyd lieten de popmuziek niet ongemoeid. In het voorjaar en de daaropvolgende maanden kregen we zowel verschroeiende rap als contemplatieve soul over ons heen: prangende muziek die zowel zout als zalf in de wonde smeerden. Denk aan het explosieve 'Pig Feet' van Terrace Martin, Denzel Curry & Kamasi Washington, aan 'Captured On a IPhone' van Dre, 'I Can't Breathe' van H.E.R. en dichter bij huis aan het furieuze 'Hoelang Nog' van Ramzi, Zwangere Guy, Manlike en Brackos. De Britse revelatie Sault brandde het onrecht diep in onze poriën met het prachtige 'Wildfires' en trakteerde ons op twee excellente albums met meer van dat fraais.

In ons land en bovenal in Brussel vond een legioen aan interessante artiesten een voedingsbodem in het slaan en zalven van 2020. We hoorden superbe liedjes van oa. Martha Da'ro, Lous & The Yakuza, Ashley Morgan, Iliona, DIKKE, Peet, IKRAAAN, UM!, Freddie Konings, Sevens, Nag & Title, KAU! Trio, Aili & Transistorcake, Tiewai, Chibi Ichigo, Frenetik, Lefto & Spreej, Pepe, Damso, Miss Angel, STUFF., TheColorGrey en de veteranen van Soulwax. Zwangere Guy kwam extra brutaal uit de hoek met een hele resem toptracks en vlijmscherpe featurings. Da's niet slecht in een rotjaar vol onrecht en quarantaine.

Je hapt naar adem? Nou, dan hadden we het nog niet over de monsterhits van internationale popiconen zoals Dua Lipa, Harry Styles, The Strokes, Master KG, Burna Boy, Billie Eilish en Ariana Grande. Je hoort al die knallers, krakers en kleine geheimpjes op oudejaarsdag bij BRUZZ, tussen 7 en 19u. De opvallendste, strafste, meest actuele en meest tot de verbeelding sprekende oorwurmen van het jaar.

We willen 2020 misschien snel vergeten, maar niet zijn popmuziek. Want die bood net datgene waar we zoveel nood aan hadden: troost.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek, best of 2020, lous and the yakuza, Zwangere Guy, sault, lockdown, blacklivesmatter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni