De vijf inzichten

De vijf inzichten van Axelle Red

Michaël Bellon
© BRUZZ
15/12/2022
1825 AXELLE RED 052 fin

Axelle Red.

Met haar nieuwe plaat The Christmas Album en haar concerttournee A Very Special Christmas brengt Axelle Red ons in de kerstsfeer. Voor ons voegt de zingende kerstvrouw daar nog vijf wijsheden aan toe.

Blijf dicht bij de natuur
Negentien jaar geleden verhuisde ik naar een boerderij aan de rand van Brussel. Wij hebben ook de stad nodig, maar ik zou nooit meer ver van de natuur kunnen wonen. Hier hebben we dieren, maak ik elke dag een lange wandeling met mijn hond en kijk ik met verwondering naar de natuur die heel veel dingen 'logisch' maakt.

Wees dankbaar
Wie geen 'dank u' kan zeggen, kent volgens mij ook geen geluk. Er zijn mensen die zeggen dankbaarheid belangrijk te vinden, maar nooit 'dank u' zeggen. Je moet het wel echt voelen, want er zijn net zo goed mensen die heel veel 'dank u' zeggen, maar er niet zijn als jij hen eens nodig hebt.

Zoek de balans voor je gezondheid
Gezondheid is belangrijk voor jezelf, maar ook voor anderen. Sommige mensen worden vervelende kwasten omdat ze verkeerd eten of te veel drinken. Ook kinderen kampen met gezondheidsproblemen. Je kan je kinderen ook te véél koekjes geven. Er is nog te weinig kennis over en aandacht voor gezondheid. Ook bij beleidsmensen. We moeten niet dogmatisch of ascetisch zijn. Het gaat om de juiste balans.

Leer elke dag iets bij, maar stel dingen ook in vraag
Sommige mensen lezen in een maand tien boeken, maar stellen er zich niet zoveel vragen bij. Na een tijdje weten ze niet meer wat ze gelezen hebben. Probeer logisch te redeneren zoals een kind, en vragen te stellen. Boerenverstand of kinderverstand maakt je vrij. Het kan ook voorkomen dat je angstig wordt en begint te denken dat iedereen liegt.

Geef jezelf een schouderklopje
Wees niet te hard voor jezelf. Zo heb ik een hekel aan eigen-generatiehaters. Mensen van de oudere generatie die zeggen hoe goed de huidige generatie het doet en hoe zij zelf alles hebben kapotgemaakt. Dan denk ik: 'Spreek voor jezelf.' In elke generatie zijn er mensen die goede dingen doen waarmee een andere generatie gediend is. Een beetje focus op wat we goed doen, geeft moed om verder te gaan.

The Christmas Album is uit bij Universal, Axelle Red staat op 17/12 in het Koninklijk Circus, www.cirque-royal-bruxelles.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni