1809 Stephanie Huang
De vijf inzichten

De vijf inzichten van Stéphanie Huang: 'Moeilijkheden overwin je, successen vier je'

Michaël Bellon
© BRUZZ
26/08/2022

Op haar negende schudde Stéphanie Huang al Paganini uit haar cello. Dit jaar kaapte ze, net als haar zus Sylvia in 2019, in de Koningin Elisabethwedstrijd de Publieksprijs weg.

Muziek is de taal van de emoties (Immanuel Kant)
Het is vaak moeilijk om in woorden uit te drukken wat je echt voelt. Met muziek slaag ik daar beter in, en als muzikant ervaar je ook emoties die je niet kan omschrijven. In die zin voedt muziek mij ook.

Geluk is blijven verlangen naar wat je al bezit (Sint-Augustinus)
We leven in een snelle consumptiemaatschappij, waarin we voortdurend gepusht worden om telkens weer iets anders te doen, te eten, te hebben of uit te proberen. Omdat we voortdurend worden blootgesteld aan reclame met de laatste nieuwe trends, riskeren we nooit tevreden te zijn of erachter te komen wat we echt graag willen of nodig hebben.

Succes is nooit definitief, een mislukking is nooit fataal. Wat telt is de moed om door te gaan (Winston Churchill)
In de muziek, maar ook in andere beroepen, stuit je vaak op obstakels of mislukkingen. Ook ik heb al tegenslagen gehad die een knauw gaven aan mijn zelfvertrouwen. Op die momenten is het belangrijk je weer voor de geest te halen waarom je voor jouw bestaan en jouw job hebt gekozen, te blijven werken en door te gaan op de ingeslagen weg.

Vier je successen
Moeilijkheden moet je overwinnen, maar successen mag je vieren. Ik vind dat we successen nogal makkelijk minimaliseren. Muzikanten zijn vaak hard voor zichzelf en vinden succes soms te vanzelfsprekend. Je mag je bewust zijn van de weg die je al hebt afgelegd en blij zijn wanneer je iets uitzonderlijks bereikt.

Een woord uit het hart houdt je drie winters warm (Chinees spreekwoord)
Het is belangrijk om vriendelijkheid en empathie te cultiveren in een tijd waarin de pseudoanonimiteit van sociale media ons sociale leven beïnvloedt. Het is makkelijk om zomaar wat te schrijven, te denken dat je alles weet over iedereen en mensen aan te vallen met je 'mening'. De wereld zou beter af zijn met zachte woorden en warme menselijkheid.

Stéphanie Huang
29/8, 12.15, Midis-Minimes, Koninklijk Conservatorium, www.midis-minimes.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni