| Het podium van de nieuwe muziekhal, met links aan de muur de oude drinkbakken.

Koninklijk Circus opent nieuwe zaal in oude paardenstallen

JDK
31/05/2022

Het Koninklijk Circus moet herleven na de renovatie en de coronacrisis. In functie daarvan hebben de eigenaars de oude stallen omgevormd tot een nieuwe, multifunctionele zaal. Met 'De CLUB' krijgt Brussel er een muziek- en evenementruimte bij. Capaciteit: 350 staanplaatsen of 180 zitplaatsen. De opening is voorzien op 16 juni.

Verwacht wordt dat het Koninklijk Circus in 2022 en 2023 om en bij de 400 evenementen zal organiseren, voor de pandemie stond dat aantal op 320. Extra capaciteit was dus meer dan welkom. Oorspronkelijk boden de ondergrondse stallen plaats aan 110 paarden, maar ook tijgers en olifanten konden er op adem komen. Hun drinkbakken zijn intact gebleven, al de rest werd stevig onder handen genomen voor de nieuwe culturele functie van de ruimte.

De nieuwe zaal bestaat uit twee loges, een podium van 70m² en een gloednieuwe klank- en lichtuitrusting. De programmatie van de CLUB zal parallel lopen met wat het Koninklijk Circus elk seizoen aanbiedt. Een muziekhal waar pop- en rockmuzikanten het podium delen met chanson, stand-up en acteurs. Ook bedrijven kunnen de zaal huren voor evenementen.

Complexe renovatie

Het Koninklijk Circus werd ingehuldigd in 1878 en was in die tijd het enige permanente circus van Brussel. De paardenstallen, die onder de tribunes van de hoofdzaal lagen, maakten de renovatie heel complex. In de zoektocht naar een optimale invulling van de ruimte werden heel wat voorafgaande studies besteld. Het publiek moet namelijk vlot ontvangen kunnen worden en het comfort van de artiesten mag daar niet onder lijden.

Het eerste concert zal plaatsvinden op donderdag 16 juni. Dan krijgen de ‘Sunday Charmers’ de eer de nieuwe zaal muzikaal te dopen. De Brusselse band vermengt een moderne groove met romantisch-kosmische popklanken uit de jaren '70 en '80. Op zondag 19 juni vinden, ter gelegendheid van het ‘Fête de la Musique’, zeven gratis concerten plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek , Koninklijk Circus , The CLUB , Sunday Charmers , Fête de la Musique

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni