Kunstenaars in quarantaine 4: Lefto

© Kaat Van Tiggel

Waar haal je je culturele kicks in tijden van corona en quarantaine? Welke krochten van het wereldwijde web herbergen het antidotum tegen van verveling aan elkaar hangende uren, dagen en weken? Wij vroegen aan een resem Brusselse kunstenaars hoe zij de tijd een beetje (of genadeloos) wegklikken, -lezen, -luisteren en -leven. Aflevering 4: Lefto.

“Normaal zou ik vandaag op het Listen! Festival hebben moeten draaien,” zegt Lefto. “En morgen in Parijs.” Volgende week had de Brusselse dj, hiphopkenner, documentairemaker, crate digger, radiohost en eigenaar van Royale Records nog gigs in Frankrijk, Gent en op de Champion Sound Beat Battle in de AB, waar ook twee NCHTWNKL-avonden gepland stonden.

Eind april en begin mei wordt hij verwacht voor een paar spins van het zwarte goud in Japan en Zuid-Korea. “In Korea wordt er nog gefeest, maar je wordt wel eerst getest op koorts en je moet een mondmasker dragen. In Aziatische landen zie je wel vaker mondmaskers. Het openbaar vervoer wordt er ook voortdurend gekuist. Ik denk dat dat in Europa wel eens de toekomst zou kunnen worden. We laten hygiëne hier te vaak links liggen.”

De data in Korea zijn nog niet gecanceld, maar hij vreest dat hij tegen dan het land nog niet uit zal mogen. Het is hard aanpassen voor een globetrotter als Lefto, die op Instagram wekelijks kond doet van zijn wereldwijde avonturen, van São Paulo over LA tot Seoel. “Ik zat in Italië toen de uitbraak begon, maar daar ben ik op tijd vertrokken omdat ik vermoedde dat het uit de hand ging lopen.”

Net voor de lockdown reisde hij nog naar Dubai, om daar na Beiroet een nieuwe aflevering van zijn Red Bull Elektropedia-reeks over de lokale scene in onverwachte hotspots op te nemen. “Bij Dubai denken de mensen aan Lamborghini’s en hoge torens, maar er is een superdiverse gemeenschap met een heel rijke muziekcultuur. Ik heb dertien uur aan een stuk gewerkt om alles in te blikken, en ben dan als de bliksem teruggekeerd, omdat ik vreesde dat alle vluchten zouden worden gecanceld.”

Net door zijn reizen besefte hij dat het virus zich snel zou kunnen verspreiden. “Ik vind het nog altijd ongelofelijk dat ik ’s ochtends kan opstaan, het vliegtuig neem en een paar uur later in Tokio ben. Dan realiseer je je hoe klein de wereld eigenlijk is.”

Financieel doet deze crisis natuurlijk pijn. “Maar gelukkig heb ik wel wat geld opzijgezet. Alleen is het niet de bedoeling om deze periode te overbruggen met dat spaargeld. Artiesten die van dag tot dag of weekend tot weekend leven, zullen het veel moeilijker hebben. Iemand als DJ Kwak van Strictly Niceness ziet zijn maandloon gewoon verdampen. Nu gaat het wellicht nog, maar vanaf 1 april zal het voor sommigen erg moeilijk worden. Ik vind dat de overheid ons in de steek laat. Banken zouden wel bereid zijn om leningen op te schorten tot september, zonder interesten, dat stemt hoopvol. Het zou ook wel mogen, want wij hebben hen in 2008 ook geholpen.”

Lefto
© Lefto
| Lefto met zijn zoontje in zijn schatkamer

Toch bekijkt hij het thuis zitten met een berustende blik. “Ik voel me niet opgesloten, ik kan af en toe een luchtje scheppen in de gemeenschappelijke tuin van ons huis, of ik ga boodschappen doen. Sinds ik een jaar geleden vader geworden ben, probeer ik sowieso meer thuis te zijn. Vroeger kon ik drie tot vijf weken weg zijn, maar nu concentreer ik zoveel mogelijk dj-sets op maximaal tien dagen tijd.”

Werken doet hij nu vanuit zijn epicentrum in Schaarbeek, omringd door vrouw, kind en zijn 15.000 stuks tellende platencollectie. “Ik maak nu vooral veel radio. Voor Rinse FR, een Franse radio, en elke woensdag ook voor Worldwide FM. Mijn eigen show doe ik nu van thuis, op vrijdag, via videostream op thevinylfactory.com - vandaag nog komt er een nieuwe aflevering. Voor StuBru heb ik een special gemaakt met drie uur Belgische muziek, die dit weekend zal uitgezonden worden. Ook voor StuBru bereid ik een programma voor dat Lefto United heet, waarbij ik bevriende dj’s uit de hele wereld vraag om een mix te maken en ineens ook te vertellen hoe de situatie bij hen is. Ik heb al een dj uit het noorden van Italië en uit Zuid-Korea, Australië, Amsterdam, de VS en Dubai. Het plan is om dat elke zondag uit te zenden, beginnend vanaf volgende week.”

Record Magazine
Record Magazine, een van de magazines die Lefto dezer dagen verslindt

Allemaal goed en wel, maar hoe doodt hij de rest van de tijd? “Het eerste wat je moet doen, is de tijd uitzetten. Zoals een gevangene in zijn cel, die moet ook leven van dag tot dag, en niet aftellen. Ik denk niet meer in dagen. Elke dag wakker worden, vind ik op zich al genoeg. Bekijk het ook positief dat je zoveel tijd hebt voor jezelf, of voor de andere. En als je thuis werkt, zoek dan een andere plek om te werken dan je living, zodat je toch nog het gevoel hebt dat je uithuizig bent. Neem veel pauzes, op je balkon of in de tuin. En besef dat dutjes oké zijn.” (Lacht)

De tweede gouden tip: kijk niet meer naar het nieuws en laat samenzweringstheorieën voor wat ze zijn. “Het minimum moet je natuurlijk weten, maar laat het voor de rest los. Het belangrijkste is dat je frigo vol zit en dat je een beetje wc-papier hebt, maar vooral toch dat eerste.”

Lefto/Braziliaanse plaat
© Lefto
| Lefto herontdekt Braziliaanse albums uit zijn vinylcollectie

Door de jaren verzamelde Lefto ook tonnen boeken en magazines, onder meer over muziek, mode en over de cultuur van de straat, en daar bladert hij vandaag graag in. “Die liggen anders toch maar stof te vergaren op je toilet. Record Magazine, bijvoorbeeld, is een cool magazine dat aandacht geeft aan zeer niche, alternatieve scenes. Online kijk ik naar de skatefilms van Palace Skateboards, en ik ben van plan om Mid90s en Kids nog eens opnieuw streamen. Qua series heb ik op Netflix Ozark, Narcos en Giri / Haji uitgekeken, en nu ga ik nog Tiger King checken.”

Verder probeert hij ook vergeten albums uit zijn collectie op te duikelen, of platen die hem een nostalgisch gevoel geven. “Ik herontdek nu veel Braziliaanse stuff uit mijn verzameling, dingen die ik dan opzet terwijl ik met mijn zoontje speel. En als je een kunstenaar bent, kan dit een heel vruchtbare periode zijn. Als je creatief bent, vliegt de tijd voorbij. En dat willen we allemaal, denk ik, dat dit alles snel voorbij is.”

En als de verveling dan toch dreigt? De platenkast alfabetisch ordenen? “Nee, die staan al alfabetisch. (Lacht) Er is ook nog altijd de Playstation, hé. Ik speel online FIFA met mijn makkers van Le 77 of andere vrienden, nu nog meer dan anders. Maar ik krijg nog steeds een pak rammel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?