Lange Jojo krijgt museum... in Henegouwen

© Saskia Vanderstichele
| Brusselaar Lange Jojo aan het werk

De Brusselse folklorezanger Lange Jojo krijgt een eigen museum in het Henegouwse dorpje Boussu-lez-Walcourt. Het Musée Grand Jojo opent zaterdag 24 augustus in aanwezigheid van de 83-jarige artiest.

Lange Jojo, pseudoniem van Jules ‘Jean’ Vanobbergen, maakte in de jaren 1970 roem met zijn radioprogramma 'In ’t lieg plafond', in het Brussels dialect. De toenmalige Omroep Brabant van BRT (nu Radio 2) bereikte hiermee wekelijks 400.000 luisteraars vanuit de studio's in Flagey. De striptekenaar-zanger werd bekend met gouden meezingers en pot-pourri-liedjes als 'Chef, un petit verre on a soif', 'Le tango du Congo' en 'Jules César'.

De levende legende verscheen vorig jaar weer ten tonele als fervent Rode Duivels-supporter met een nieuwe song naar aanleiding van het WK voetbal. Sinds het WK van 1986 (Mexico) heeft hij de voetbalwereld veroverd met zijn versie van 'Olé. Olé. Olé. We are the Champions'. Vele van zijn covers, of ze nu in het Frans of Brussels dialect waren, werden hertaald in landen als Duitsland, Spanje, Brazilië en Japan. In 2007 werd hij gehuldigd als ‘Brusselaar van het Jaar’. Ook is hij ereburger van Brussel Stad.

Ver van huis

Het nieuwe museum, ver van het Brusselse dialectentourage, is een idee en concept van Cyril Forthomme, verzamelaar van memorabilia van Lange Jojo. Forthomme was al jaar en dag fan van Lange Jojo. "Ik leerde hem zeven jaar terug kennen, en hij stelde mijn private collectie over Bourvil, zeer ten prijs. Gevolg, hij schonk me zijn volledig archief zodat ik er ook zo iets mee kon doen," zegt Forthomme. In het nieuwe Musée Lange Jojo worden de diploma’s, medailles en prijzen geëxposeerd die de zanger ontving.

Verder tal van platenhoezen, flyers en affiches en originele manuscripten. Zelfs het kostuum van 'Jules César', dat Lange Jojo liet maken, hoort erbij. De conservator van het museum kreeg ook de toelating om de facebook van Lange Jojo te beheren.

Lange Jojo, die nu in Dilbeek woont, zal het museum officieel openen op zaterdag 24 augustus.

  • Musée Grand Jojo, Rue Toffaite 5, 6440 Boussu-les-Walcourt

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?